NEOČEKIVANI KOMENTAR

Nije mu dosta moći: Recep Tayyip Erdoğan želi novi ustav koji bi mu omogućio još veće ovlasti

Ova inicijativa uslijedila je samo dvije i pol godine nakon što je na snagu stupio sadašnji Ustav koji mu je omogućio nove ovlasti
Recep Tayyip Erdogan
 Adem Altan

"Vrijeme je za raspravu o izradi novog ustava'', rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u ponedjeljak. Pomalo neočekivani komentar uslijedio je samo dvije i pol godine nakon što je na snagu stupio sadašnji koji mu je omogućio nove ovlasti.

Tijekom televizijskog govora nakon sastanka vlade u Ankari Erdoğan je podsjetio da su posljednja dva ustava zemlje - donesena 1961. i 1982. - izrađena nakon vojnih udara i sadržavala su "neizbrisive tragove vojnog tutorstva". Erdoğan je rekao da bi novi ustav trebao biti "civilni", ali nije obrazložio detalje. Predsjednik je dodao da su njegova vladajuća konzervativna Stranka pravde i razvoja (AK) i njezin saveznik u Narodnom savezu, nacionalistička stranka MHP, složili oko plana.

"Ako postignemo međusobno razumijevanje s našim partnerima, mogli bismo poduzeti mjere za novi ustav u sljedećem razdoblju'', rekao je.

Detaljni plan

No, kritičari smatraju da bi novi ustav mogao Erdoğanu omogućiti još veće ovlasti. Erdoğan je obnašao funkciju ili premijera ili predsjednika gotovo 18 godina. Aktualni se dokument ustava temelji na ustavu koji je izradila vojska nakon puča 1960. godine u kojem je srušen Adnan Menderes, prvi demokratski izabrani turski premijer.

Tijekom godina revidiran je nekoliko puta, a posljednji put 2017. godine. Tada je na referendumu o reformi ustava 51,2 posto birača glasalo za to da Turska od 2019. godine prijeđe s parlamentarnog na predsjednički politički sustav, što je također značilo da će određene izvršne ovlasti prijeći u predsjednikove ruke dok će funkcija parlamenta oslabjeti. I tada su amandmane za ustav zajednički iznijeli AK i MHP.

Što se tiče nove izmjene Erdoğan je rekao da se promjene ustava moraju provoditi transparentno. ''Naši reformski paketi bit će uskoro objavljeni potpuno, do detalja'', najavio je te dodao da će se reforme provesti u pravosuđu i gospodarstvu.

Pozitivan rast

Tijekom svog obraćanja Erdoğan je pohvalio uspjehe zemlje naglasivši da je Turska, uz Kinu, jedina zemlja skupine G20 koja je 2020. godinu završila s pozitivnim rastom. ''Preliminarni podaci pokazuju da je tursko gospodarstvo završilo 2020. s rastom većim od jedan posto'', dodao je.

Erdoğan je također komentirao napredak koji je zemlja postigla u svemirskim i satelitskim tehnologijama rekavši da Turska gradi pogon za lansiranje mikrosatelita koji će uskoro početi slati turske i strane satelite.

"Ako Bog da, ne tako dalekog datuma lansirat ćemo u svemir satelite naše zemlje i naše prijatelje iz vlastitog pogona. Odlučni smo da od naše zemlje napravimo brend u svemirskim i satelitskim tehnologijama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:15