PAD MOĆNOG KINEZA

Nije problem ni korupcija ni ljubavnica, ali mjesto rođenja vanbračnog djeteta se ne oprašta...

Cijela afera, koliko god skrivana, baca tamnu sliku na sustav i otvara pitanje je li tako monolitan kao što ga opisuju kineski mediji

Qin je, čini se, imao izvanbračnu vezu s televizijskom novinarkom Fu Xiatoian koja je također nestala iz javnosti istovremeno kad i ministar

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Nije bio svjestan Publije Ovidije Nazon, rimski pjesnik, koliko će njegov život postati obrazac karijera u autoritarnim sustavima. Rimski imperator Oktavijan August, kojim počinje dio rimske povijesti koji nazivamo carstvom, otjerao je Ovidija u izgnanstvo, na obalu Crnog mora, u Tome, današnju Constanțu u Rumunjskoj. Tugovao je ondje pjesnik poznat po živahnom ponašanju u Rimu, molio da mu se odobri povratak, ali nije bilo pomoći. Sam je u djelu "Tristia" rekao da su ga izgnanstva stajala dva grijeha, "carmen et error". Pjesma je "Ars Amatoria", Ljubavno umijeće, a error je ostao tajnom.

Jude Blanchette, sinolog iz Center for Strategic and International Studies (CSIS), tumačeći smjenu kineskog ministra vanjskih poslova Qin Ganga, pita se – mislim da na umu nije imao Ovidija – "koji god bio Qinov ultimativni grijeh". Najveći je mogući grijeh u diktaturama uvrijediti njegovo veličanstvo, kako u carstvima tako i u komunističkim ili fašističkim diktaturama.

U utorak je, kako prenose kineski mediji, "Stalni odbor 14. Nacionalnog narodnog kongresa održao četvrti sastanak na kojem je razmotrio nacrt amandmana (XII) na Kazneni zakon te odlučio imenovati Wang Yia ministrom vanjskih poslova, a Pan Gongshenga guvernerom Narodne banke Kine. Sastanak je izglasao smjenu Qin Ganga s dužnosti ministra vanjskih poslova i imenovanje Wang Yija ministrom vanjskih poslova, smjenu Yi Ganga s dužnosti guvernera Narodne banke Kine i imenovanje Pana Gongshenga guvernerom Narodne banke Kine". Tako je završena višetjedna pomutnja vezana uz nestanak dosadašnjeg ministra Qina iz javnosti.

Dvije pozicije

Kineski sustav razlikuje dvije pozicije, jedna je partijskog šefa vanjske politike koji je na čelu cijelog sustava te ministra vanjskih poslova koji operativno upravlja sustavom diplomacije. Wang Yi je bio proteklih pet godina na čelu Ministarstva, a njemu je nadređen bio partijski šef Yang Jiechi. Na partijskom kongresu ujesen prošle godine Wang je dobio promaknuće i prešao je na partijsku poziciju, ušao i u širi Politbiro, Yang otišao u mirovinu, a Qin Gang je u prosincu imenovan ministrom. Dotad je bio ambasador u Sjedinjenim Državama.

Činilo se da je pred njim blistava karijera, 57 godina, a ministar u sustavu koji i dalje cijeni iskustvo. Bio je obrazac "vučje diplomacije" koju je nekako neposredno prije izbijanja pandemije – treba uvijek podsjetiti u kineskom gradu Wuhanu – pokrenuo kineski šef svega, Partije, države i vojske Xi Jinping. Qin je bio glasan, ali mu se nisu događale pogreške, neprisiljene, poput izjave ambasadora u Francuskoj da zemlje nastale raspadom Sovjetskog Saveza i nemaju stvarnu suverenost. Kad je Partija odlučila, shvativši da "vučja diplomacija" ne polučuje uspjeh nego antagonizira globalnu javnost, prekinuti tu praksu, Qin je prihvatio promjenu i ostao na položaju za razliku od Zhao Lijiana, glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova koji je premješten na potpuno nevažni posao.

Nestao krajem lipnja

Krajem lipnja ministar nestaje iz javnog života i ubrzo počinju mistifikacije koje uvijek prate autokratske sustave jer nema transparentnosti. Konačno je 11. srpnja glasnogovorništvo potvrdilo da Qin ima zdravstvenih problema pa je bilo zasuto nizom ambasadorskih poruka u kojima žele sve najbolje ministru, brz oporavak te pitaju kamo poslati cvijeće. U diplomaciji se ne izgovarate na zdravlje, naučio me to žovijalni grčki diplomat kad sam mu rekao da ću se ispričati sa sastanka navodeći da mi se žena razboljela. Kostas me upozorio da će u tom slučaju ambasada odmah tražiti da im kažem gdje je gospođa, je li u bolnici ili kod kuće kako bi joj vozač mogao dovesti cvijeće uz ambasadorovu poruku sa željama za što brže ozdravljenje.

image

Nestali kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang

Noel Celis/Afp

Budući da su kineski mediji objavili samo što sam naveo, na mistifikaciju izostanka se nadovezala druga, mistifikacija razloga smjene. Sinolozi svijeta ulažu maksimalne napore da iz šturih riječi nešto izvuku i pronađu razlog smjene, a sve se opet vraća našem Ovidiju, "carmen et error".

Kineska komunistička Partija silno drži do morala, od svojih članica i članova traži da u javnosti budu obrazac moderne kineske jedinke koja gradi bolju budućnost. Podrazumijeva to umjerenost u jelu i pilu, nerazmetanje bogatstvom, skromnost i ispravan bračni život. Nas starije to podsjeća na vremena koja su iza nas. Članovi Partije (koristim muški rod jer je vlast gotovo isključivo u rukama muškaraca) se trude slijediti načela, ali i oni su samo ljudi, slabi, lako pokleknu, vole automobile, fina strana pića, satove, sitne poklone kojima im podanici zahvaljuju na predanom radu za bolju budućnost zemlje. Rade to gotovo svi, nevolja nastaje kad neki od njih pretjera ili kad dođe do unutarstranačke borbe u kojoj konačnu presudu donosi Xi i njegovi ljudi od povjerenja. Xi je po dolasku na vlast pokrenuo borbu protiv korupcije čiji je primarni cilj bio odstraniti političke protivnike i traje do danas. U srijedu je objavljeno da je Kina bivšeg šefa Komunističke partije Hangzhoua, istočnog grada u kojem se nalaze Ant Group Co. i Alibaba Group Holding Ltd., osudila na doživotni zatvor nakon što je otkriveno da je uzeo oko 25 milijuna dolara mita tijekom svoje karijere.

Korupcija?

Qin se mogao naći pod udarom zbog korupcije. Tako je 2018. godine nestao Meng Hongwei, tadašnji čelnik Interpola. Dvije godine kasnije je objavljeno da je osuđen na 13 godina zatvora jer je uzeo više od 2 milijuna dolara mita, ali je bilo jasno da je njegov najveći grijeh bio nepokoravanje zahtjevu Beijinga/Pekinga da prisili Interpol da uhiti sve kineske disidente.

Kako korupcija nije problem dok se ne otkrije, tako ni izvanbračne veze nisu prepreka političkom napredovanju tako dugo dok ne izbiju u javnost potvrđujući ljudske slabosti članova Partije. Ako je riječ o čelniku s dobrim političkim zaleđem ni to mu neće zasmetati. Kineska teniska zvijezda Peng Shuai je 2021. godine optužila Zhang Gaolija, bivšeg potpredsjednika vlade da ju je prisilio na seks. Nestala je, a kad se vratila u javnost rekla je da je sve bilo pogrešno shvaćeno.

Qin je, čini se, imao izvanbračnu vezu s televizijskom novinarkom Fu Xiatoian koja je također nestala iz javnosti istovremeno kad i ministar. Nestale su i njezine objave slike s djetetom kako avionom lete iz Los Angelesa u Kinu. Ne bi ni dijete, navode neki izvori, bilo tolika nevolja, da nije rođeno u SAD-u pa ima i državljanstvo glavnog kineskog rivala na globalnoj sceni. Bilo je i nekih šuškanja da je Qin, dok je bio ambasador u SAD-u, imao još neke ljubavne veze, a jedna od žena je navodno bila špijunka.

Osoba od povjerenja

Tomu treba dodati da je Qin osoba Xijevog povjerenja jer je bio šef njegovog protokola i tu su stvorili snažnu vezu. Wang je mogao smatrati da mu Qin, koji ima izravan ulaz u Xijev kabinet i uvijek ga može marginalizirati, predstavlja opasnost. Imao je vlastito iskustvo, a nije tajna da je pet godina na položaju ministra ulagao sve napore kako bi zaobišao Yang Jiechija i ostvario napredak u partijski vrh. Uspio je. Posljednje što mu sada treba je mladi, ambiciozni ministar koji bi dovodio u pitanje njegove političke procjene. Izgledan je to scenarij u kojem je Wang kroz partijske kanale mogao pokrenuti priču o "error", naći saveznike koji će spletku pogurati i ode Qin. Bit će zapamćen kao ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine s najkraćim mandatom, nekih 250 dana. Wang sada, kao ministar, može bolje utjecati na izbor novog operativca koji će dobro promisliti hoće li ga zaobilaziti.

"Da je on drug s dobrim statusom koji se razbolio, nisam siguran da bi se to dogodilo", napisao je analitičar Bill Bishop u biltenu Sinocism. "Pojavljuju se dokazi koji upućuju na to da se doista radi o političkoj čistki", rekao je Neil Thomas, suradnik za kinesku politiku na Asia Society Policy Institute. "Qinova bliskost Xiju dodaje drugačiju dimenziju njegovom slučaju. Sada kada je potvrđen njegov pad, Xijeva administracija u trećem mandatu suočava se s izazovom vjerodostojnosti, budući da je sastavljena od povjerljivih suradnika koje je pažljivo odabrao sam predsjednik", piše Nikkei Asia.

Zaključit ću riječima Bonnie Glaser, ugledne sinologinje iz German Marshall Fund‘s Asia Programa. "Pretpostavljam da nikada nećemo saznati cijelu priču. Mogla bi biti uključena korupcija. Ali najvjerodostojnije javno objašnjenje je dijete s televizijskom voditeljicom te nagađanja da ima izvanbračno dijete rođeno u Sjedinjenim Državama. Ako je istina, to bi bio šamar Xi Jinpingu, jer implicira da Qin Gang nema povjerenja u budućnost Kine." Da, u autokracijama se i zbog toga gubi položaj i karijera.

Riječ je o unutarnjem kineskom pitanju koje neće imati utjecaja na vanjsku politiku jer ju ionako definira Xi i Stalni odbor Politbiroa (Xi još šest ljudi). Cijela afera, koliko god skrivana, baca tamnu sliku na sustav i otvara pitanje je li tako monolitan kao što ga opisuju kineski mediji. Gdje god postoji dvor i car, postoje i dvorske igre. Sinološka struka već dulje vrijeme upozorava na ugrozu koja stoji pred Kinom: pitanje Xijeva nasljednika. Je li Qin pao žrtvom u toj borbi?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:21