MISTERIJ

Nije u pitanju samo Macron: Vladimir Putin na distanci drži i najbliže suradnike, ovaj stol još je duži

Ruski šef diplomacije u ponedjeljak je predložio Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u razgovorima sa zapadom

Sergej Lavrov i Vladimir Putin

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Profimedia

Dugački stol za kojim su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron u Moskvi vodili razgovore o okončanju ukrajinske krize izazvao je niz rasprava.. Fotografija se munjevitom brzinom proširila internetom, a mnogi su pretpostavili da je riječ o diplomatskoj poruci.

Kasnije je otkriveno da je Macron odbio zahtjev Kremlja da se podvrgne ruskom PCR-a prije sastanka i zbog toga su držali socijalnu distancu.

No, najnovija fotografija pokazuje da Putin čak i vlastite ministre drži na distanci. Na približno istoj udaljenosti, ako ne i većoj, vodio je razgovore sa ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim te ministrom obrane Sergejom Šojguom, iz najbližeg kruga Putinovih suradnika. Jedino što su ovaj puta sjedili za drugim, vjerojatno dužim stolom u drugoj prostoriji.

Ruski šef diplomacije u ponedjeljak je predložio predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u svojim naporima da dobije od Zapada sigurnosna jamstva, dok napetosti oko Ukrajine rastu.

Lavrov je rekao Putinu da je SAD iznio konkretne prijedloge za smanjenje vojnih rizika, ali je rekao da odgovori Europske unije i vojnog saveza NATO-a nisu bili zadovoljavajući.

U razgovoru koji je prenosila televizija Putin je pitao Lavrova postoje li izgledi za postizanje sporazuma kako bi se riješili sigurnosni problemi Rusije ili se samo uvlači u mučne pregovore.

Lavrov je odgovorio: "Već smo više puta upozoravali da nećemo dopustiti beskrajne pregovore o pitanjima koja treba riješiti danas". No, kao ministar vanjskih poslova, rekao je: "Moram reći da uvijek postoje izgledi."

Dodao je: "Čini mi se da su naše mogućnosti nisu iscrpljene... U ovoj fazi predlažem da ih nastavimo i nadograđujemo".

Čini se da komentari signaliziraju smanjenu vjerojatnost neposredne ruske vojne akcije nakon ponovljenih upozorenja Sjedinjenih Država da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku.

image

Sergej Lavrov

Aleksey Nikolskyi/AFP

Moskva, koja je nagomilala više od 100.000 vojnika u blizini ruske granice s Ukrajinom, više puta je zanijekala bilo kakve planove za invaziju i optužila Sjedinjene Države i njihove saveznike za histeriju.

Lavrov je rekao da je dobio "nezadovoljavajuće" odgovore na pismo koje je poslao desecima članica Europske unije i NATO-a o pitanju "nedjeljive sigurnosti" - pozivajući se na prigovor Rusije da Ukrajina i zapadne zemlje jačaju svoju sigurnost na račun Rusije i da je to u suprotnosti s međunarodnim sporazumima.

Dobio sam nezadovoljavajuće odgovore, nitko od kolega ministara nije odgovorio na moju izravnu poruku, rekao je dodavši: "Stoga ćemo nastaviti tražiti konkretnu reakciju svake zemlje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 14:45