OBIJEST NA VODI

Nijemac gliserom ubio talijanski par na jezeru Garda pa utekao, nije se vadio na sinkopu, nego na mrak

U pijanoj i prebrzoj vožnji po jezeru Garda svojim plovilom prešao je preko manjeg čamca
Ilustracija
 Gerard Cerles/AFP

Patrick Alexander Kassen (52), njemački turist koji je očito trešten pijan upravljao 19 lipnja motornim čamcem po Gardskom jezeru, presretnut je na Brenneru dok se vraćao u Italiju zajedno sa svojim odvjetnikom i pritvoren u Bresci. On je, naime, u toj pijanoj vožnji po jezeru, ispred mjesta San Felice del Benaco u kotaru Brescie, prešao preko omanjeg čamca u kojemu su bili Greta Nedrotti (25) i Umberto Garzarella (37), ubivši ih na mjestu.

Garzarella je nađen sklupčan u čamcu, pretpostavlja se da je spavao, a Nedrotti je nađena utopljena, s djelomice amputiranim nogama, pa se pretpostavlja da ju je gliser osakaćenu onesvijestio i odbacio u jezersku vodu gdje se udavila.

Naime, u pregaženu čamcu je nađena samo ženska odjeća, a tek nakon nekoliko sati potrage nađena je i njezina utopljena vlasnica.

Utrka Millemiglia

Garzanella i njegova prijateljica isplovili su toga subotnjeg popodneva prema Salòu, da bi s vode promatrali prolaz automobila u utrci Millemiglia. To je svjetski najpoznatija manifestacija starinskih automobila, takozvanih oldtimera, poznata turistička atrakcija, kojoj pogled s jezera daje dodatnu draž.

Očito su Garzanella i Negroti ostali još neko vrijeme u barci, na jezeru. Na žalost, nismo dobili odgovor na pitanje je li njihova barka bila proviđena propisnim osvjetljenjem.

Kassen i njegov prijatelj su, međutim, nakon utrke otišli unajmljenim gliserom na večeru u jedan poznati restoran na istočnoj, veronskoj obali jezera. U Salò, na zapadnoj, brescianskoj obali, vratili su se poslije večere. Snimak nadzorne kamere pokazuje da je Kassen teturao kad se u Salòu iskrcao s glisera kojim je upravljao.

Vidjevši nedvojbene tragove strašnog sudara na Garzanellinoj barci, karabinijeri iz Brescie i Obalna straža preglédali su plovila po redu i pronašli tragove sudara baš na tom gliseru koji je bio iznajmljen i vraćen.

Našli su da ga je unajmio Kassen, čest gost Gardskog jezera, našli su i Kassena, koji je priznao da je on upravljao plovilom. Na tome prvom ispitivanju nakon ubojstva, ni Kassen ni njegov njemački vršnjak i suputnik u gliseru nisu se vadili na sinkopu, nego su tvrdili da je na jezeru bio mrak i da nisu ama baš ništa primijetili.

Kassen je okrivljen za ubojstvo iz nehaja, a obojica Nijemaca za bijeg s mjesta nesreće i nepružanje pomoći. Maria Cristina Bonomo, javna tužiteljica u Bresci, dopustila im je da se brane sa slobode.

Dugogodišnji zatvor

U istrazi su iskrsnuli novi elementi, pa je Tužilaštvo u Bresci izdalo uhidbeni nalog, a na njegovoj osnovi i evropski uhidbeni nalog.

Istraga je, uz pomoć vještaka, utvrdila da je gliser jurio površinom Gardskog jezera brzinom od oko 20 čvorova, dakle četverostruko većom od dopuštenih 5 čvorova - a to onda znači da nije bio posrijedi samo nehaj, nego eventualni umišljaj, jer su morali znati da pri toj brzini ne bi ni pri dnevnom svjetlu pravodobno vidjeli drugo malo plovilo i izbjegli ga uspješno.

Kassenu stoga prijeti dugogodišnji zatvor, a njegovu suputniku višegodišnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:33