UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Nijemce prodrmala prozivka iz Kijeva, dostavili davno obećano oružje: ‘Stigla su četiri Geparda‘

Ključne događaje 203. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Olaf Scholz ispred ‘Geparda‘

 Axel Heimken/Afp/Profimedia/Axel Heimken/Afp/Profimedia

Najvažniji događaji:

- 203. je dan rata u Ukrajini

- Ukrajinci tvrde da su oslobodili 388 naselja i 8500 četvornih kilometar teritorija

- Njemačka je Ukrajini dostavila četiri PZO oklopnjaka Gepard

- Snimljen prvi oboreni iranski dron na bojištima u Ukrajini

- Institut za rat objavio: Kremlj je prvi puta priznao poraz

- Savjetnik ukrajinskog predsjednika: U tijeku je protuofenziva na Liman

image

Ukrajinski vojnik stoji na uništenom ruskom tenku

Str/Afp


NOVO 23:26 - Vojni stručnjaci trenutno raspravljaju o tome jesu li ukrajinski napori na jugu zemlje bili tek varka da bi se ruske snage povukle sa sjevera ili su ukrajinski zapovjednici uistinu namjeravali napraviti ozbiljan pritisak kako bi povratili kontrolu nad Hersonom i presjekli kopneni most koji povezuje poluotok Krim s istočnom Ukrajinom.

Ofenziva na Herson mogla bi biti varka, no pritom, ako im se nasmiješe bogovi rata, ukrajinski zapovjednici ne bi odbili priliku da osvoje i teritorij na tome frontu. Više o tome pročitajte OVDJE.


22:50 Američke zalihe streljiva radikalno su iscrpljene isporukama Ukrajini. Pentagon sada užurbano traži nove proizvođače granata namijenjene haubicama od 155 milimetara za tegljene topove M777. Više pročitajte OVDJE.


22:25 Administracija američkog predsjednika Joea Bidena raspravlja s Kongresom o novim ekonomskim mjerama za kažnjavanje Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu, priopćio je u srijedu State Department.

"Razgovaramo s Kongresom o odgovarajućim mjerama", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price na brifingu za novinare, ističući prošlotjednu izjavu predsjednika Joea Bidena da neće proglasiti Rusiju državom sponzorom terorizma.

Ukrajina i dio američkih zastupnika zalagali su se za takvu mjeru, ali su američki dužnosnici rekli da bi moglo doći do neželjenih posljedica, uključujući odgodu izvoza hrane i ugrožavanje dogovora o prijevozu robe preko Crnog mora.

"Moramo uzeti u obzir posljedice, i namjerne i nenamjerne. I to nas je dovelo do pristupa koji smo ovdje zauzeli", rekao je Price. "Surađujemo s Kongresom oko alata koji bi i dalje imali odgovarajuće implikacije za rusko gospodarstvo, za rusku vladu, koji ne bi imali te neželjene posljedice."


22:06 - Nova švedska vlada sada bi se trebala pozabaviti sigurnosnim problemima koje je Turska iznijela u zamjenu za ukidanje veta na članstvo Švedske i Finske u NATO-u, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova.

Dvije su zemlje podnijele zahtjev za pridruživanje sigurnosnom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile s protivljenjem Turske koja ih optužuje za nametanje embarga na oružje Ankari i podupiranje skupina koje smatra terorističkima. Više možete pročitati OVDJE.


21:35 - Ruski predsjednik Vladimir Putin ustraje u svome stavu prema ratu u Ukrajini, rekao je u srijedu njemački kancelar Olaf Scholz.

"Nažalost, ne mogu reći da je shvatio da je bila greška započeti ovaj rat", kazao je Scholz komentirajući telefonski razgovor s Putinom održan u utorak koji je trajao sat i pol.

No Scholz je naglasio da je ipak imalo smisla razgovarati s ruskim čelnikom kako bi objasnio njemačko stajalište.

"Čvrsto sam uvjeren da bi Rusija trebala povući svoju vojsku kako bi postojali izgledi za mir u regiji. I svaki dan pomislim da je to jedini način", kazao je.

Bio je to prvi Scholzov razgovor s Putinom u više od tri mjeseca. Ustrajao je u ideji da diplomatsko rješenje i potpuno povlačenje ruske vojske mora biti postignuto što je brže moguće.


21:11 Hanna Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, objavila je osvježeni prikaz teritorija koji su ukrajinske snage u regiji Harkiv oslobodile od ruskih agresora.

- Od 6. rujna ukrajinske trupe oslobodile su oko 388 naselja, oko 8500 četvornih kilometara i oko 150.000 ljudi, rekla je Maliar.

- Brojke se stalno mijenjaju jer je proces dinamičan, objasnila je.

- Osim toga, oslobođeni teritoriji i dalje trebaju dodatne sigurnosne i stabilizacijske mjere kako bi se tamo moglo sigurno živjeti. Stoga se službene poruke s brojkama oslobođenih naselja daju sa svjesnim zakašnjenjem i mogu, ali i ne moraju uzeti u obzir poduzete stabilizacijske mjere, pa stoga variraju.

Rekla je da linija bojišnice trenutno iznosi 2500 km, od čega je 1300 km aktivno borbeno.

- Da, dugo smo čekali na ovaj uspjeh, ali još uvijek se moramo boriti i boriti, rekla je Maliar.

- Do potpune pobjede će nam trebati još vremena, snage i strpljenja.


21:05 Njemačka je dostavila Ukrajini još četiri Geparda, tenka s dva protuzračna topa kalibra 35 milimetara, i to dan nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova žestoko kritizirao neodlučnost Berlina u slanju oružja. Ukupno je Njemačka Kijevu do sada poslala 24 Geparda od 50 koliko su ih obećali.

Dmitro Kuleba je u utorak optužio Njemačku da ignorira pozive Kijeva za slanjem tenkova Leopard i borbenih vozila pješaštva Marder, naglasivši da Berlin kao izgovor koristi samo „apstraktne strahove i izlike“.

Kuleba je to izjavio nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno pozvao zapad da ubrza slanje oružja njegovoj zemlji koja proteklih dana bilježi vojne uspjehe na sjeveroistoku zemlje.

„Razočaravajući signali stižu iz Njemačke, a Ukrajini odmah trebaju Leopardi i Marderi – da oslobodi ljude i spasi ih od genocida“, napisao je ukrajinski šef diplomacije na Twitteru.

„Niti jedan racionalan argument zašto se to oružje ne može poslati, samo apstraktni strahovi i izlike. Zašto se Berlin boji onoga čega se Kijev ne boji?“, dodao je Kuleba u za sebe neuobičajeno otvorenom stilu.


20:22 Edward Stringer, bivši pripadnik britanskih oružanih snaga, za Sky je procijenio kako se šanse da bi se ruske snage mogle slomiti, a rat u Ukrajini završiti do Božića, kreću od 30 do 40 posto.

Taj umirovljeni maršal britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) rekao je da ne vidi način na koji će Rusi obnoviti svoje oružane snage, što je prijeko potrebno ako namjeravaju ponovno preuzeti inicijativu ili ako planiraju bilo kakvu ofenzivu. Opširnije pročitajte OVDJE.


19:45 U velikoj protuofenzivi ukrajinske vojske u kojoj je, prema riječima predsjednika Zelenskog, oslobođeno 8000 četvornih kilometara ukrajinskog teritorija na istoku zemlje, oslobođen je i grad Izjum, koji leži točno između Harkiva i Luhanska.

No ono što je nekad bio simpatičan grad u kojem je nekad živjelo oko 45.000 stanovnika, sada je samo hrpa ruševina.

Prema lokalnim vlastima, oko 80 posto grada je uništeno. Posljednja dva tjedna prije nego što je grad pao, prestala je opskrba hranom i lijekovima. Grad je bio opkoljen, a otkako su ga početkom travnja preuzele ruske snage, iz njega su dolazile vijesti poput onih o pretresanju građana na cesti u potrazi za mobitelima kako građani ne bi mogli slati informacije ‘neprijatelju‘.

Više pročitajte OVDJE.


17:48 Ukrajinski dužnosnici tvrde da su otkrili "prostoriju za mučenje" u kojoj su ruske snage zlostavljane ukrajinske zarobljenike. Kako je izvijestilo ukrajinsko Ministarstvo obrane, u sobi su Rusi držali ukrajinske zarobljenike, a nalazi se u nedavno oslobođenoj Balakliji u Harkivskoj oblasti.

Stanovnici naselja rekli su da nisu imali mnogo interakcije s ruskim vojnicima te da su se skrivali, a većinu vremena nisu imali pristup telefonima ni internetu. No, šef lokalne policije Serhej Bolvinov kazao je da je najmanje 40 osoba zarobljeno. Jedan od stanovnika rekao je da su ih Rusi tamo držali tjednima, te da su ih zlostavljali elektrošokovima, dok je drugi ispričao da je čuo vriskove i urlike iz ćelija.


17:23 - Ruske snage doživjele su potpuni kolaps organizacije i zapovjedne strukture na području oblasti Harkiv, dale se u paničan bijeg kako im brzo napredujuće ukrajinske snage ne bi odsjekle odstupnicu, pri čemu su za sobom ostavili netaknuta skladišta puna artiljerijskog streljiva, tenkove u voznom stanju i mnogo druge opreme. Što je sve pošlo po zlu u ruskoj vojsci, pročitajte u tekstu Ivana Fischera koji možete pronaći OVDJE.


17:02 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i ruski predsjednik Vladimir Putin ovaj će tjedan u Samarkandu razgovarati o novom sukobu između Armenije i Azerbajdžana koji je predložio Erevanu predaju tijela stotinu ubijenih Armenaca.

Novi sukobi između Azerbajdžana i Armenije ponovno su izbili u srijedu, dan nakon što je gotovo stotinu vojnika ubijeno u najtežim borbama dviju bivših sovjetskih republika od rata 2020. godine. Više OVDJE.


17:00 - Europska komisija još želi ograničiti cijenu ruskog plina no potrebno je procijeniti učinak te mjere, rekla je povjerenica za energetiku Kadri Simson u srijedu.

"I dalje vjerujemo da je ograničenje cijene uvoznog ruskog plina zajamčeno, no još trebamo raditi kako bismo procijenili suprotne učinke na neke države članice", rekla je Simson. Detalje pročitajte OVDJE.


16:59 - Ruska pravoslavna crkva u srijedu je izrazila spremnost za novi susret patrijarha Kirila, bliskog predsjedniku Vladimiru Putinu, i pape Franje, usprkos diplomatskim napetostima zbog rata u Ukrajini.

Sveti Otac je drugoga dana posjete Kazahstanu, gdje se odvija međureligijski kongres, ali bez Kirila koji podržava rusku ofenzivu na Ukrajinu, osudio "okrutnu i barbarsku agresiju", pokušavajući istovremeno održati dijalog s Moskvom otvorenim. Više pročitajte OVDJE.


Papa Franjo prilikom posjeta Kazahstanu osvrnuo se na situaciju u Rusiji.

Kako javlja Reuters, na kraju mise kojoj je prisustvovalo oko šest tisuća vjernika, papa je pitao koliko je još smrti potrebno da bi se počelo s dijalogom. Također je izrazio svoju zabrinutost u vezi rastućeg sukoba između Azerbajdžana i Armenije.


15:18 Ruske trupe vratile su se Kreminu, grad u Luhansku pod ruskom opsadom. Kako je rekao guverner Luhanske regije Serhij Hadai, grad je potpuno prazan te su poderane ukrajinske zastave koja su tamo postavili lokalni borci. Ruski vojnici onemogućili su stanovništvu pristup mobilnom internetu. Nedostaje i goriva, dodao je.

Ukrajinski predsjednik poslao je poruku zahvale zapovjedniku zemaljskih snaga zbog uspješne protuofenzive.

- Možete privremeno okupirati teritorij, ali ne možete okupirati ukrajinski narod. Možete isprati mozgove ljudi, ali ne njihova srca. Zahvalan sam našem zapovjedniku Oleksandru Sirskiju kao i svim ratnicima koji oslobađaju našu zemlju. Branite naše ljude, našu djecu i našu budućnost - kazao je ukrajinski predsjednik.


13:52 - "Ranije, kad bismo podigli pogled, uvijek bismo tražili plavo nebo. Danas, kada podignemo pogled, tražimo samo jednu stvar - zastavu Ukrajine", napisao je Zelenski na Telegramu osvrćući se na svoj iznenadni posjed oslobođenom Izjumu.

Izjum je jedno od 300 naselja oslobođenih nakon 6. rujna. Zelenski je ranije kazao kako je oslobođeno oko 8000 četvornih kilometara, sve u Harkivskoj oblasti.

"Naša plavo-žuta zastava već se vijori u oslobođenom Izjumu. A vijorit će se u svakom ukrajinskom gradu i selu. Idemo samo u jednom smjeru - prema pobjedi", dodao je.

image
-/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp

12:35 - Volodimir Zelenski danas je iznenada posjetio Izjum, jednom od mnogih gradova koje su ukrajinske snage ponovno zauzele nakon mjeseci pod ruskom okupacijom.


12:20 - Fronta u istočnoj Ukrajini pomiče prema granici samoproglašene Narodne republike Lugansk. Potvrdio je to Andrej Maročko, viši vojni zapovjednik Luganska koji je za ruski Tass govorio o situaciji.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad LPR u srpnju - Putin je proglasio pobjedu u Lugansku dan nakon što su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska gdje su se tijekom lipnja i srpnja vodile žestoke borbe.

Izjum je također navodno u rukama Ukrajinaca od ovog vikenda, a postoje i nepotvrđena izvješća kako je u zadnjih nekoliko dana Kremina, mjesto koje su Rusi okupirali u ranim danima bitke za Donbas, poprište ponovnih borbi.

Sergej Gajdai, ukrajinski guverner Luganska, kazao je da Rusi još uvijek kontroliraju Kreminu.

"Okupatori su se vratili u Kreminu, pocijepali ukrajinske zastave i kreirali dojam njihove masovne prisutnosti u gradu. Ugasili su internet u svim okupiranim teritorijima da nam ljudi ne bi mogli prenositi informacije. Neće biti faktora iznenađenja u Luganskoj oblasti, morate biti strpljivi. Nažalost, nećemo biti u Lugansku sutra, ali uskoro..."

"Regionalni stožer za deokupaciju naših teritorija već je uspostavljen u Luganskoj oblasti. Pripremamo strukture za povratak kući kako bismo brzo obnovili život u zajednicama. Prije svega će se obnoviti mobilne komunikacije i internet, te druga kritična infrastruktura, ovisno o stupnju oštećenja. Čekamo samo vojnu ‘ekipu‘".


11:35 - Reuters javlja kako se fronta u istočnoj Ukrajini pomiče prema granici samoproglašene Narodne republike Lugansk. Potvrdio je to Andrej Maročko, viši vojni zapovjednik Luganska koji je za ruski Tass govorio o situaciji.


10:42 - Gradonačelnik Mikolajiva kazao je kako je grad teško bombardiran u posljednja 24 sata.

Aleksandar Sijenkevič kazao je kako su granate oštetile zgrade no kako je još rano komentirati ima li žrtava. Tijekom vikenda je devetero ljudi ozlijeđeno u napadima, kazao je.


10:26 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poslala je jutros snažnu poruku kazavši kako Europska unija nije kompletna bez Ukrajine, Moldavije, Gruzije i država Zapadnog Balkana.

‘Vi ste dio naše obitelji i budućnost naše unije‘, poručila je svojim istočnim susjedima.

Obraćanje Predsjednice Europske komisije pratite OVDJE.


10:33 - Reuters izvještava da je glavni izaslanik Rusije za Ukrajinu rekao Vladimiru Putinu kad je rat počeo da je sklopio privremeni dogovor s Kijevom koji bi zadovoljio ruski zahtjev da Ukrajina ostane izvan NATO-a, ali da je Putin to odbio i nastavio s vojnom kampanjom.

Reuters navodi da je razgovarao s troje ljudi koji su potvrdili da je izaslanik rođen u Ukrajini, Dmitrij Kozak, rekao Putinu kako vjeruje da je sporazum uklonio potrebu da Rusija nastavi s okupacijom velikih razmjera.

Prije početka rata, g. Putin je u više navrata tvrdio da se NATO neprihvatljivo naslanja na ruske granice primajući nove članice iz istočne Europe, te da se savez priprema uvesti i Ukrajinu u svoju sferu. Putin je javno rekao da akcije Ukrajine i NATO-a predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Rusiji, zbog čega je morao reagirati.

No, kada mu je predstavljen dogovor, g. Putin je rekao da ustupci nisu išli dovoljno daleko i da je već odlučio aneksirati velike dijelove ukrajinskog teritorija, rekli su izvori.

Ove navode komentirao je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"To nema apsolutno nikakve veze sa stvarnošću. Ništa se takvo što nikada nije dogodilo. To je apsolutno netočna informacija", rekao je za Reuters.

Dva od tri izvora rekla su da je dogovor bio ponuđen odmah nakon ruske invazije 24. veljače.

Jedan od izvora rekao je: "Putin je jednostavno promijenio plan u hodu."

Treći izvor je rekao da je dogovor predočen Putinu i odbijen neposredno prije invazije. Reuters je zadržao identitet svojih izvora u tajnosti.

Šest mjeseci nakon početka rata, Kozak je još uvijek zamjenik načelnika stožera u Kremlju, ali više ne vodi brigu o Ukrajini, saznaje Reuters.

image
Str/Afp

10:01 - Ukrajinski guverner Donjecka, Pavlo Kirilenko, pozvao je na evakuaciju stanovnika gdje god je to moguće iz područja koja su ostala pod kontrolom proruskih snaga ili su na meti ruskih napada. Objavljujući slike na Telegramu za koje tvrdi da prikazuju nedavne napade Rusije na Kramatorsk, Kirilenko je kazao kako je raketa pala usred stambene četvrti i djelomično oštetila najmanje tri privatne kuće, a od požara koji je izbio izgorjela je garaža.


09:03 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Oleksij Arestovič, kazao je da nakon postignutih uspjeha tijekom vikenda u Harkivskoj oblasti prelaze na istočnu pokrajinu Lugansk.

"Sada je u tijeku napad na Liman i moglo bi doći do napredovanja prema Siversku", rekao je Arestovič u videu objavljenom na YouTubeu.

Međutim, proruski čelnik Narodne Republike Donjeck zanijekao je njegove tvrdnje i rekao u video objavi da Liman ostaje u njihovim rukama.

"Situacija je stabilizirana. Neprijatelj prirodno pokušava napredovati u malim grupama, ali ih savezničke snage (predvođene Rusima) u potpunosti odbijaju."


7:45 Američka vlada sugerirala je u utorak da bi moglo doći do nove dinamike u ratu u Ukrajini nakon nedavnog niza dramatičnih ukrajinskih vojnih uspjeha protiv okupacijskih ruskih snaga u regiji Harkiv.

"Mislim da je ono što vidite svakako pomak, zamah ukrajinskih oružanih snaga, posebno na sjeveru", rekao je direktor komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u utorak u Washingtonu.

Kirby je dodao da će prepustiti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da utvrdi je li doista došlo do prekretnice u sukobu ili nije.

Dok je Kirby pazio da izbjegne dojam da govori u ime strane vojske, rekao je da se "svakako na sjeveru Rusi evakuiraju i povlače sa svojih obrambenih položaja".

Ruske snage u povlačenju su ostavile svoje zalihe, rekao je.

"Oni to nazivaju repozicioniranjem, ali sigurno je da su se povukli pred ukrajinskim oružanim snagama koje su očito u napadu", dodao je Kirby, uz upozorenje da Rusija još uvijek ima značajne vojne kapacitete.


6:49 - Institut za proučavanje rata (ISW) u svom je izvješću za 13. rujna konstatirao da je Kremlj priznao da su ruske snage poražene u bitkama kod Harkiva, što je, kako kaže ISW, prvi puta da je Moskva otvoreno od početka rata u Ukrajini priznala poraz.

Dužnosnici Kremlja i državni mediji koji guraju njegov narativ o "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini trenutno raspravljaju o spomenutom porazu ruskih vojnika. Državni su mediji rat u Ukrajini do sada prikazivali isključivo kroz prizmu uspjeha ruske vojske te nisu govorili o detaljima ruskih vojnih operacija. "Kremlj nikada nije priznao da je u bitkama za Kijev i Zmijski otok doživio poraze već je te ishode prikazao kao rezultate odluke da se usredotoči na ‘oslobađanje‘ Donbasa", navodi ISW.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije povlačenje iz Harkivske oblasti nastojalo je prikazati kao "planirano", međutim ta je verzija događaja naišla na kritike korisnika društvenih mreža i internetskih komunikacijskih platformi.

Kremlj sada odgovornost za poraz kod Harkiva nastoji s predsjednika Vladimira Putina prebaciti na Ministarstvo obrane i čelnike vojske.

ISW tvrdi da Rusi koji žive na teritoriju Ukrajine koji kontroliraju ruske snage, ruski vojnici i ruski blogeri paničare zbog poraza ruske vojske kod Harkiva. Ukrajinski su obavještajci rekli da su ruski dužnosnici na Krimu članovima svojih obitelji rekli da odu u Rusiju, a da su ruski obavještajci počeli prodavati svoju imovinu na Krimu. Vodstvo ukrajinske vojske tvrdi da se moral na silu mobiliziranih boraca koji se bore na ruskoj stranici drastično smanjio te da se isti muče sa psihološkim problemima. Ruski blogeri navodno strahuju da bi Ukrajinci mogli napasti ruske položaje duž fronte između Donjecke i Zaporiške oblasti te otvoreno govore o ruskim pozicijama koje drže slabima.


5:47 - Nakon što je nedavno na sjeveroistoku zemlje Rusima nanijela velik poraz, Ukrajina okupatora želi u potpunosti otjerati sa svog teritorija, piše Reuters.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden smatra da je put do tog cilja "težak i dugotrajan".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je u večernjim satima rekao da su ukrajinske snage u rujnu od Rusa oslobodile otprilike 8000 četvornih kilometara teritorija. Prema svemu sudeći, radi se isključivo o teritoriju na sjeveroistoku zemlje oko grada Harkiva. Zelenski je rekao da su "stabilizacijske mjere" provedene na otprilike pola oslobođenog teritorija. Na ostatku se još uvijek provode.

Biden je ustvrdio da je teško reći je li Ukrajina promijenila tijek rata s Rusijom koji traje već više od šest mjeseci. "Jasno je da su Ukrajinci značajno napredovali. Međutim, mislim da ih čeka dugotrajan i težak posao", rekao je Biden.

Bijela je kuća nešto ranije rekla da će SAD tijekom narednih dana objaviti da će Ukrajini poslati još vojne pomoći. Reuters također piše da iz Amerike dolaze informacije da su ruske snage napustile obrambene pozicije u i oko Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Rusija još uvijek kontrolira oko petinu Ukrajine. Najveći je napredak ostvarila na istoku zemlje i na jugu.

Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao je da postoji nada da će ukrajinske snage u budućnosti krenuti prema Luhanskoj oblasti. "U tijeku je napad na Liman, a moglo bismo se približiti i Sjeversku", rekao je Arestovič. Predvidio je i da će doći do borbe za Svatovo, mjestu u kojima Rusi imaju skladišta. "Toga se najviše boje - da ćemo zauzeti Liman te potom krenuti prema Lisičansku i Sjeverodonjecku. Tada ne bi mogli prići Svatovu", rekao je Arestovič.

Denis Pušilin, lider Donjecke Narodne Republike, rekao je da Rusija još uvijek kontrolira Liman.

Dok je govorila na glavnom trgu u Balakliji, važnom transportnom punktu koji su Ukrajinci zauzeli prošlog tjedna, zamjenica ministra obrane Ukrajine Hana Maljar rekla je da su ukrajinske snage od Rusa u toj regiji oslobodile 150 tisuća osoba. Nakon njezinog govora, okupljenim je Ukrajincima podijeljena humanitarna pomoć. "Želimo osloboditi cijelu Harkivsku oblast, a potom i cijeli teritorij koji se nalazi pod Rusima", rekla je Maljar. Balaklija se nalazi 74 kilometra jugoistočno od Harkiva.

Serviseri su popravili dva dalekovoda kojima se Harkivu i okolnim mu mjestima dostavljala električna energija.

Kijev strahuje da će Rusi, budući da se bliže hladnija vremena, sve više napadati njegovu energetsku infrastrukturu. Ukrajinci su zato zamolili Zapad da im pošalje oružje kojim bi spriječili takve napade.


Ovdje možete pročitati sve o događajima koji su obilježili 202. dan rata u Ukrajini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:50