SJEVERNI TOK 2

Nijemci i SAD objavili sporazum o Putinovu plinovodu, Ukrajinci i Poljaci užasnuti: ‘Ovo je i vojni udar na Srednju Europu!‘

Berlin se obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja
Angela Merkel i Joe Biden
 Saul Loeb/AFP

Sjedinjene Države i Njemačka u srijedu su objavile sporazum o plinovodu Sjeverni tok 2 po kojem se Berlin obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Europe.

Taj bi sporazum, navodi agencija Reuters, trebao ublažiti ono što kritičari vide kao opasnost koja dolazi od ovog 11 milijardi dolara vrijednog plinovoda, koji je 98 posto završen, a izgrađen je ispod Baltičkog mora za prenošenje ruskog plina iz arktičke regije do Njemačke.

Američki dužnosnici protive se plinovodu koji će omogućiti Rusiji da izvozi plin direktno u Njemačku i potencijalno iz toga isključi druge zemlje, no Bidenova administracija odlučila je da ne zaustavlja cijeli projekt američkim sankcijama.

Američki uvjet

Umjesto toga dogovorila je sporazum s Njemačkom kojem je cilj odvratiti Rusiju od toga da koristi plinovod da bi naštetila Ukrajini ili drugim zemljama u regiji.

"Sjedinjene Države i Njemačka zajednički su odlučne držati Rusiju odgovornom za agresiju i zlonamjerne aktivnosti uzvraćajući uspostavom sankcija ili drugim sredstvima", navode dvije zemlje u zajedničkoj izjavi.

Ako Rusija pokuša "koristiti energiju kao oružje ili poduzme druge agresivne akte protiv Ukrajine, Njemačka će sama poduzeti korake i zatražiti akcije na razini Europske unije, uključujući sankcije", kako bi "ograničila ruske izvozne kapacitete u Europu u energetskom sektoru", navodi se u izjavi.

"Ova je obveza osmišljena kako bi se osiguralo da Rusija neće zloupotrijebiti bilo koji plinovod, uključujući Sjeverni tok 2, kako bi postigla agresivne političke ciljeve koristeći energiju kao oružje", dodaje se.

Prema postignutom sporazumu, navodi Reuters, Njemačka i Sjedinjene Države podupiru desetogodišnje produljenje sporazuma o tranzitu plina između Rusije i Ukrajine, koji je izvor značajnih prihoda za Ukrajinu, a koji istječe 2024. godine.

"Njemačka se obvezala iskoristiti sva svoja raspoloživa sredstva za pregovaranje o produljenju sporazuma o tranzitu plina", rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta, pod uvjetom da ostane anoniman.

Merkel se čula s Putinom

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije objavljivanja sporazuma, navela je njemačka vlada dodavši da je Sjeverni tok 2 i tranzit plina preko Ukrajine bio među glavnim temama razgovora.

"Ruski predsjednik i njemačka kancelarka razmotrili su mogućnost produljenja sporazuma između Gazproma i ukrajinskog Naftagaza koji se odnosi na prijenos plina preko ukrajinskog teritorija nakon 2024.", navodi Kremlj.

Osim toga, Njemačka će doprinijeti s najmanje 175 milijuna dolara novom milijardu dolara vrijednom "Zelenom fondu za Ukrajinu" koji je namijenjen jačanju njezine energetske neovisnosti.

Njemački šef diplomacije zadovoljan kompromisom

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je u srijedu navečer sporazum između Njemačke i Sjedinjenih Država o plinovodu Sjeverni tok 2, kojemu se Washington dugo suprotstavljao.

"Laknulo mi je da smo pronašli konstruktivno rješenje vezano uz Sjeverni tok 2 sa Sjedinjenim Državama", napisao je Maas na Twitteru.

"Pomoći ćemo Ukrajini da izgradi zeleni energetski sektor i nastojati na tome da se osigura tranzit plina kroz Ukrajinu u nadolazećem desetljeću", dodao je.

Kritičari projekta plinovoda Sjeverni tok 2 vide ga kao ruski geopolitički projekt koji ugrožava europsku energetsku sigurnost. Također ističu da bi plinovod mogao naštetiti interesima Ukrajine. Kijev ovisi o milijardama koje ostvaruje ruskim plinskim tranzitom.

Oni koji podupiru plinovod, s druge strane, optužuju SD da iza protivljenja stoji želja za prodajom vlastitog, skupljeg plina Europi.

Ukrajina traži konzultacije s EU i Njemačkom, negoduje i Varšava

Ukrajina je započela službene konzultacije s Europskom unijom i Njemačkom o Sjevernom toku 2, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, dodatno ističući protivljenje Kijeva plinovodu za kojeg tvrdi da je prijetnja europskoj sigurnosti.

Kuleba je na Twitteru objavio da su Bruxellesu i Berlinu već poslane službene note.

Ukrajinski šef diplomacije javio se nekoliko minuta nakon što su Njemačka i SAD zajedno objavile sporazum koji će, uz ostalo, utvrditi posljedice za Rusiju ako Moskva novi plinovod iskoristi kako bi naudila Ukrajini ili drugim istočnoeuropskim zemljama.

"Ukrajina službeno inicira konzultacije s Europskom komisijom i Njemačkom o Sjevernom toku 2, koji prijeti ukrajinskoj sigurnosti, krši načelo diverzifikacije Energetske unije EU. Note Bruxellesu i Berlinu već su poslane", rekao je.

Agencija France Presse prenijela da Kijev i Varšava zajednički ocjenjuju kako Sjeverni tok 2 prijeti Ukrajini i cijeloj srednjoj Europi.

Budući plinovod Sjeverni tok 2 ugrožava Ukrajinu i središnju Europu na "političkom, vojnom i energetskom" planu, objavili su u srijedu Kijev i Varšava nakon kompromisa koji su postigli SAD i Njemačka o tom pitanju oko kojega je između njih vladalo dugotrajno neslaganje.

"Takva odluka predstavlja novu prijetnju za Ukrajinu i središnju Europu, na "političkom, vojnom i energetskom planu", navodi se u zajedničkom priopćenju ministara vanjskih poslova Ukrajine i Poljske, Dmitra Kulebe i Zbygniewa Raua, prenosi France Presse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:07