KOBNI TRASNSPORT

Nijemci napravili veliku pogrešku, propada im tisuću uzoraka cjepiva protiv covida

Termometri, na više od tisuću uzoraka, pokazali su kako cjepivo možda nije bilo na dovoljno niskoj temperaturi tijekom prijevoza
 Markus Schreiber/POOL/AFP

U Njemačkoj je u nedjelju u nekoliko gradova kasnilo cijepljenje protiv koronavirusa jer su termometri, na više od tisuću uzoraka, pokazali kako cjepivo možda nije bilo na dovoljno niskoj temperaturi tijekom prijevoza.

"Prilikom očitavanja dnevnika temperatura, koji su bili zatvoreni u termo kutijama, pojavile su se sumnje u ispunjavanje zahtjeva hladnog lanca", objavio je okrug Lichtenfels, na sjeveru najveće njemačke pokrajine Bavarske.

Medicinsko osoblje otkrilo je kako se temperatura u jednoj termo kutiji za transport cjepiva popela na 15 stupnjeva Celzijevih, otkrio je glasnogovornik Lichtenfelsa, što je više od vrijednosti od 8 stupnjeva koju su odredili proizvođači.

Zbog sumnjivih tisuću uzoraka, rekao je glasnogovornik Lichtenfelsa, okruzi Coburg, Kronach, Kulmbach, Hof, Bayreuth i Wunsiedel u sjevernoj Bavarskoj čekaju odgovor BioNTecha može li se cjepivo uopće koristiti.

BioNTech je rekao da je odgovorio na upit okruga mogu li se cjepiva još uvijek koristiti no nije želio otkriti odgovor, dok je kompanija Pfizer za komentar Reuters uputila na partnera BioNTech.

"Nije bit u tome da se netko najbrže cijepi ili tko ima najviše doza, najveći prioritet je sigurnost i savjestan rad u korist naših sugrađana", rekao je Oliver Baer, upravitelj okruga u Hofu.

Inače, cjepivo koje koristi novu takozvanu mRNA tehnologiju, mora se čuvati na ultra niskim temperaturama od oko -70 Celzijevih stupnjeva prije nego što dođe do distribucijskih centara u posebno dizajniranim kutijama koje su ispunjene suhim ledom.

Kad se izvadi iz skladišta, cjepivo se mora držati na temperaturi od 2 do 8 Celzijevih stupnjeva da bi bilo ispravno u narednih pet dana. Termo kutije, koje je dizajnirao Pfizer, opremljene su i GPS tragačima kako bi se tvrtke mogle rješavati potencijalnih problema s pohranom u transportu.

Europska unija u nedjelju je pokrenula masovno cijepljenje umirovljenika i zdravstvenih djelatnika kako bi se što prije spriječilo širenje pandemije koja je potkopala gospodarstvo i odnijela više od 1,7 milijuna života širom svijeta.

Ovo kašnjenje u Njemačkoj ukazalo je na izazove u distribuciji cjepiva dok se ispituju još dvije vrste cjepiva koje su izradili Moderna i AstraZeneca, a koje je lakše prevoziti i skladištiti.

Distribucija Pfizer-BioNTechovog cjepiva je u Sjedinjenim Državama sporija od predviđenog te je dovela u pitanje cilj vlade da ovoga mjeseca cijepi više od 20 milijuna građana.

Problemi s temperaturom odgodili su početak cijepljenja i u južnim bavarskim okruzima Augsburg i Dillingen, gdje je osoblje na kraju ipak dobilo odobrenje od BioNTech-a za korištenje.

Kampanja cijepljenja u Njemačkoj počela je u nedjelju kada su prvi cjepivo primili korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Do kraja ove godine Savezna vlada planira podijeliti više od 1,3 milijuna doza cjepiva lokalnim zdravstvenim vlastima i po oko 700 tisuća tjedno od siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:45