SVE VRVI LJUDIMA

Nijemci pohitali na odmor, plaže na Baltiku su krcate, a Merkel tvrdi: ‘Opasnost nije prošla‘

Mnogi su njemački državljani otkazali aranžmane u zemljama poput Hrvatske te ostali ljetovati u svojoj državi
Pune plaže, Baltik
 Carsten Rehder

Doba korone se proteglo i na školske praznike, a to je vrijeme kada Nijemci tradicionalno pohitaju na ljetni odmor. U pravilu je njihova omiljena destinacija Mediteran: Italija, Hrvatska, Španjolska, Turska. No ove godine su mnogi planovi propali, pa je trebalo tražiti alternative, a najmanje maltretiranja je obećavao odmor u vlastitoj zemlji.

Tijekom vikenda je lijepo vrijeme privuklo toliko turista na plaže Baltičkog mora, da su u pojedinim mjestima, poput Scharbeutza i Haffkruga, objavili da su njihove plaže popunjene do posljednjeg mjesta. Broj posjetitelja je ograničen zbog pravila socijalne distance, javlja Deutsche Welle.

image
Pune plaže, Baltik
Carsten Rehder

Gosti koji dolaze upućujemo da samo prođu kroz naše mjesto", napisala je Bettina Schefer, gradonačelnica Scharbeuta, gradića petnaestak kilometara sjeverno od Lübecka. Tijekom vikenda su pune i plaže i parkinzi, te su u mjesto mogli ući samo lokalci i turisti s rezervacijama u hotelima i apartmanima. Ovaj sunčani vikend se poklopio s početkom ljetnog školskog odmora u šest njemačkih pokrajina.

„I dalje je ozbiljno"

Čak i tamo gdje ima mjesta na plažama Baltičkog i Sjevernog mora, pojedini turisti uopće ne mogu doći. Naime, niz pokrajina je donijelo uredbe da građani iz regija posebno pogođenih koronom mogu odsjesti u hotelima jedino ako imaju svjež negativan nalaz na virus.

image
Pune plaže, Baltik
Carsten Rehder

Posljednjih dana je time pogođeno preko 600.000 ljudi iz Gütersloha i Warendorfa, dvije općine na zapadu Njemačke, nakon što je u najvećoj europskoj klaonici izbilo žarište korone. U oba okruga su vraćene oštre mjere, a tvornica mesa „Tönnies" se našla na udaru oštrih kritika zbog očajnih uvjeta u kojima žive i rade uglavnom došljaci s Balkana.

Opasnost ni izbliza nije prošla, upozorila je kancelarka Angela Merkel u subotu. „Shvatite ovo ozbiljno, jer jest ozbiljno", njena je poruka građanima, piše DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 04:55