BEZ SMRZAVANJA ZIMI

Nijemci se dosjetili kako smanjiti ovisnost o ruskom plinu: ‘Mogli bismo slati umirovljenike u toplije krajeve!‘

Prijedlog je 500 eura po umirovljeniku s kojim bi subvencionirali putovanje u recimo Tursku, Tunis ili Španjolsku

Umirovljenici na plaži/Ilustracija

 Charles Stirling/Alamy/Alamy/Profimedia

Nijemci ozbiljno žele pokazati kako su spremni okončati svoju ovisnost o ruskom plinu pa je tako moguće da će njemački umirovljenici tijekom hladnih, zimskih mjeseci vrijeme provoditi u nekim toplijim krajevima, i to uz pomoć državnih subvencija.

Ovu je ideju izložila predsjednica njemačke udruge nezavisnih turističkih agencija Marija Linnhoff predloživši da Njemačka s 500 eura po umirovljeniku subvencionira da oni tijekom zime uplate putovanje, recimo, u Tursku, Tunis ili Španjolsku gdje bi proveli dio zime i time utjecali na potrošnju energenata u domovini.

"Početna cijena jednog takvog putovanja u Mallorcu je oko 1300 eura po osobi. To podrazumijeva 50-dnevni boravak u hotelu srednje klase, uključujući polupansion i let. Ukoliko bi osobe pristale same brinuti o svojoj prehrani, cijena bi iznosila oko 950 eura", kazala je Linnhoff napomenuvši da bi ovim potezom država jednim udarcem ubila dvije muhe.

"Bolje se protiv Putina boriti putovanjima nego se zbog njega smrzavati", slikovito je kazala i izazvala buru reakcija diljem zemlje, poglavito od strane njemačkih političara koji su ideju dočekali na nož.

Ralf Steger iz SDP-a kazao je Bildu da je to potpuno luda ideja koja nikako neće doprinijeti rješavanju energetske krize, a Jana Schimke iz CDU-a pridružila se kritikama, izračunavši da bi prijedlog turističkog sektora državu koštao oko 10 milijardi eura.

"Nije jasno gdje bi ovdje zapravo nastala ušteda za državu" kazala je Schimke dodavši kako nema puno umirovljenika koji bi uspjeli podnijeti financijski teret plaćanja putovanja i istovremenog podmirivanja troškova održavanja doma.

Prijedlog turističkog sektora dolazi nakon sve češćeg javnog zagovaranja da Njemačka smanji svoju ovisnost o ruskom plinu koji zasad čini 55 posto ukupnog uvoza u Njemačku. Berlin je kazao kako se želi osloboditi te ovisnosti no očekuje da se značajniji pomaci neće dogoditi prije sredine 2024. godine.

Ipak, iako su njemački političari protiv, Turska i turski mediji prijedlog su dočekali s oduševljenjem jer bi on bio od velikog značaja za njihov internacionalni turizam koji je u opasnosti zbog činjenice da ove godine ne mogu očekivati značajan priljev ruskih turista. Nijemci u Turskoj uglavnom preferiraju boraviti u Antalyji, a inače čine njihovo drugo po redu najveće emitivno tržište pa je tako lani u Turskoj boravilo 3.1 milijun njemačkih turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 14:49