KAKO IZGLEDA NOVI HAAG?

Nijemci smišljaju tribunal koji će Putina izvesti pred lice pravde: ‘Prvo, sudit će mu se po ukrajinskom zakonu...‘

Idealno bi bilo da sud ima potporu široke koalicije međunarodnih zemalja, da uključuje tužitelje i suce iz različitih zemalja te da mu je sjedište negdje izvan Ukrajine

Vladimir Putin

 Mikhail Tereshchenko/Tass/Profimedia/Mikhail Tereshchenko/tass/profimedia

Međunarodna zajednica trebala bi osnovati poseban sud koji će izvesti ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov režim pred sud zbog agresije na Ukrajinu, izjavila je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

U uvodnom govoru nakon posjeta Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu, Baerbock je naglasila potrebu da se rusko vodstvo pozove na odgovornost za invaziju koja je započela, sada već, prije gotovo godinu dana.

No, šefica njemačke diplomacije upozorava da to nije moguće zbog izvjesnih rupa u međunarodnom pravu. Naime, Rusi ne prihvaćaju nadležnosti kaznenog suda u Haagu, a vjerojatnost je da Vijeće sigurnosti UN-a postupak suđenja za agresiju ne bi, konačno, ni proslijedila Haagu - s obzirom da bi Rusija, kao stalna članica Vijeća, vjerojatno uložila veto na takav potez.

image

Annalena Baerbock

Sem Van Der Wal/Afp

Kako bi se zaobišla slijepa ulica, Baerbock je rekla da želi formirati, u suradnji sa zemljama partnerima, "posebni sud" koji bi se bavio invazijom na Ukrajinu i koji bi bio nadležan suditi ruskom vodstvu.

Ovaj sud - koji bi bio odvojen od ICC-a - trebao bi "svoju nadležnost izvoditi iz ukrajinskog kaznenog zakona", poručila je Baerbock.

Idealno bi bilo da specijalni sud ima potporu široke koalicije međunarodnih zemalja, da uključuje tužitelje i suce iz različitih zemalja te da mu je sjedište negdje izvan Ukrajine, kako bi se izbjegnuo dojam eventualne pristranosti, tvrdi.

Baerbock tvrdi da bi međunarodna zajednica trebala hitno reformirati međunarodno pravo kako bi se "prevladala trenutna ograničenja" tako da zločine može istražiti i sud u Haagu, ako bi Ukrajina bila spremna prihvatiti njegovu nadležnost.

"Putin mora znati da njegova agresija neće proći bez posljedica!", poručila je šefica njemačke diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:22