LOGISTIČAR

NIJEMCI UHITILI MAROKANCA POVEZANOG S MASAKROM U PARIZU Teroristima ISIS-a osiguravao je smještaj, sve je znao o napadima

 Reuters

Marokanac, navodni član organizacije Islamska država (IS), osumnjičen da pripada skupini bliskoj Abdelhamidu Abaaoudu, jedan od koordinatora atentata 13. studenoga 2015. u Parizu, uhićen je u Njemačkoj, objavilo je pravosuđe u srijedu.

Osumnjičeni Redouane S. (24) je uhićen u utorak u saveznoj državi Donja Saska na temelju uhidbenog naloga izdanog 13. prosinca, prema priopćenju njemačkog antiterorističkog tužiteljstva. On je u pritvoru, prema istom izvoru.

On je osumnjičen da je pripadao 2014. i 2015. džihadističkoj skupini IS, te da je bio član skupine oko Abdelhamida Abaaouda, jednog od koordinatora atentata 13. studenoga 2015. u Parizu i St. Denisu u kojima je ubijeno 130 osoba, za koje je organizacija IS preuzela odgovornost.

Njegov zadatak u skupini je bilo između listopada 2014. i početka 2015. osigurati u Turskoj i Grčkoj stanove u kojima su pripremani atentati, navodi tužiteljstvo u priopćenju.

On je bio upoznat s pripremama atentata 13. studenoga koje je vodila ćelija pod vodstvom Abaaouda, dodalo je tužiteljstvo.

Osumnjičeni je ostao u kontaktu s tom skupinom kao i s Abdelhamidom Abaaoudom nakon što je došao u Njemačku u svibnju 2015. i bio je spreman primati druge upute, drži tužiteljstvo.

IS je izveo i preuzeo odgovornost za nekoliko atentata u Europi, među kojima u Parizu u studenom 2015. i u Bruxellesu 22. ožujka 2016. kada su ubijene 32 osobe.

To uhićenje je izvedeno dok je džihadistička skupina u utorak navečer preuzela odgovornost za atentat kamionom u ponedjeljak u Berlinu u kojem je ubijeno 12 osoba. Glavnog osumnjičenika, dvadesetčetverogodišnjeg Tunišanina, njemačka policija aktivno traži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 09:51