BIROKRACIJA

Nijemci Ukrajini obećali oružje, ali sve je zapelo: ‘To vam je roba s greškom, a problem je i s narudžbenicama‘

Čelnik ukrajinske dijaspore sugerira da je oružje koje je Njemačka uspjela poslati, zaustavljeno iz birokratskih razloga

Projektili Strela, ilustracija

 Sergey Averin/AFP

Njemačka nije ispunila povijesno obećanje da će dostaviti oružje Ukrajini, izvijestili su ukrajinski ministri zabrinuti zbog informacija da je oružje zaustavljeno iz birokratskih razloga te da je zastarjelo.

Berlin je isporučio samo petinu obećanih projektila, a manjak oružja izaziva rastuću frustraciju unutar Ukrajine, piše britanski Telegraph.

Svjetski kongres Ukrajine (UWC), organizacija ukrajinske dijaspore koja pomaže u koordinaciji opskrbe zemlje, izvijestio je da se njihovi dužnosnici žale da 'vrlo malo do nimalo' pomoći stiže iz Njemačke.

Oleksij Režnikov, ukrajinski ministar obrane, rekao je predsjedniku UWC-a Paulu Grobu u subotu da većina vojne pomoći nije stigla jer je nastao birokratski kaos.

- Nijemci su donijeli vrlo važnu povijesnu odluku da će Ukrajini isporučiti oružje i vojnu potporu, rekao je Grob za Telegraph.

- Kad god se sastanemo s nekim u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova oni stalno govore 'stiže, stiže', ali Ukrajinci nam govore 'ništa ne dolazi'. To je problem, rekao je Grob.

Berlin nije demantirao izvješća iz njemačkog tiska da je isporučio samo 500 protuzračnih projektila Strela iz doba Hladnog rata, unatoč tomu što ih je obećao 2.700.

Ministrica obrane Christine Lambrecht izjavila je tijekom vikenda da su rezerve oružja njemačke vojske 'iscrpljene' i da će od proizvođača morati tražiti više .

U međuvremenu, list Die Welt je izvijestio da mnogi projektili više nisu upotrebljivi jer su dugo ležali u skladištu.

- Razgovarao sam jutros s ukrajinskim ministrom obrane i poruka je vrlo, vrlo jasna. Dobivaju puno obećanja, ali vojne podrške stiže jako malo. Jedva da stiže nešto, a ponestaje im zaliha, rekao je Grob.

Poručio je da ukrajinske snage očajnički trebaju 'sofisticiranu protuzračnu opremu' jer Rusija pokreće kampanju 'zračnog terora'.

Prema priopćenju njemačkog ministarstva obrane iz siječnja, projektili Strela povučeni su iz upotrebe 2012. godine zbog manjih lomova uočenih na streljivu.

Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova, rekla je u srijedu da je iskren odgovor da 'nemaju dovoljno'.

- Činimo sve što možemo. Kada bismo mogli izvoditi čaroliju, isporučili bismo više oružja, rekla je.

Paul Grob, međutim, sugerira da je oružje koje je Njemačka uspjela poslati, zaustavljeno iz birokratskih razloga poput - narudžbenica.

Andrij Melnik, ukrajinski veleposlanik u Berlinu, izrazio je tijekom vikenda svoje razočaranje njemačkom vladom, rekavši da je odgovor Njemačke na rat 'uplašen, nesiguran i neodlučan'.

image

Olaf Scholz

Uwe Anspach/AFP

- U Berlinu političari hvale hrabrost Ukrajinaca, to me izluđuje. Ono što nama treba je: oružje, oružje i oružje, rekao je Melnik za General Anzeiger.

Njemačka politika desetljećima je njegovala strategiju da nikad ne isporučuje oružje u ratna područja, no u veljači je kancelar Olaf Scholz napravio dramatičan zaokret kada je odobrio isporuku vojne opreme Ukrajini.

Inicijalno su obećali 1.000 bacača granata na raketni pogon i 500 projektila protuzračne obrane Stinger. Rakete Strela bile su glavni dio isporuke predviđene za isporuku početkom ožujka.

Njemačko obećanje o isporuci oružja gotovo je beznačajno u odnosu na pomoć koju šalje SAD. Oni su ovoga tjedna najavili dodatnih 800 milijuna dolara vojne pomoći Kijevu, a uključuju 2.000 projektila Javelin i tisuće komada protutenkovskog oružja.

Na zapadu Ukrajine, kamo se slijeva vojna pomoć iz svijeta, uglavnom nema ruskih vojnika, iako je bilo nekoliko zračnih napada posljednjih dana.

Unatoč porukama iz Moskve da su njihovi vojni ciljevi opskrbni pravci za vojnu pomoć, Grob je istaknuo da je glavni problem dostupnost zaliha, a ne prijevoz istih do bojišta.

Grob je poručio da je američka pošiljka tisuća projektila na početku invazije bila 'iznimno korisna', ali da je od tada stizalo vrlo malo oružja.

- Iz Kijeva dobivam poruke da čim prije oružje treba otpremiti za Ukrajinu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:56