OPASNI SVJETONAZORI

Nijemci zabranili neonacističku udrugu Hammerskins koja propagira ‘čistoću bijele rase‘

Ovo je snažan udarac organiziranoj ekstremnoj desnici koji šalje jasan signal protiv rasizma i antisemitizma, rekla je ministrica

Policija je provela racije protiv članova Hammerskinsa na više lokacija diljem Njemačke

 Jens Buttner/Dpa Picture-alliance Via AFP

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser zabranila je u utorak neonacističku organizaciju Hammerskins Deutschland, a istodobno su provedene i racije na više lokacija diljem Njemačke uperene protiv članova ove grupe.

"Zabrana je snažan udarac organiziranoj ekstremnoj desnici koji šalje jasan signal protiv rasizma i antisemitizma", priopćila je ministrica Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

"Udruga djeluje protiv ustavnog poretka i protiv temelja razumijevanja među različitim narodima", stoji u obrazloženju odluke o zabrani.

Nadalje se navodi kako ova skupina organizira koncerte na kojima se i dijelovi publike koji ne pripadaju udruzi "indoktriniraju ekstremno desničarskim" svjetonazorima.

Mnogi članovi udruge upadaju u oči po nasilnim deliktima, a protiv nekoliko članova vode se istrage zbog nanošenja tjelesnih ozljeda i ilegalnog posjedovanja oružja.

Hammerskins Deutschland je njemačka podružnica grupe koja je formirana u SAD-u krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća, koja je proizišla iz skinhead scene i koja propagira "čistoću bijele rase" te poseže za rasnom ideologijom neonacista.

Hammerskins sebe doživljava kao "elitnu" organizaciju, zbog čega je i postupak ulaska u članstvo ograničen, a kandidati moraju proći nekoliko stupnjeva kontrole kriterija. Mnogi članovi se bave i borilačkim sportovima, a članovi Hammerskinsa redovito djeluju kao zaštitari na neonacističkim koncertima.

Istodobno je zabranjen ogranak udruge Hammerskins, Crew 38, koji pomaže članovima koji su došli u sukob sa zakonom.

Posljednjih godina u Njemačkoj je zabranjen rad nekoliko ekstremno desnih skupina poput Combat 18 i Nordadler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 12:01