1 OD 5 MILIJUNA

NIKAD MASOVNIJI PROSVJEDI PROTIV VUČIĆA I NJEGOVE POLITIKE Građani se okupljali i u ostalim gradovima u Srbiji: 'Mi smo taoci jednog čovjeka!'

Arhivska fotografija
 Pedja Milosavljević / CROPIX

Deseti po redu prosvjed "1 od 5 milijuna" počeo je u subotu nešto iza 18 sati u Beogradu i prema procjenama organizatora i sudionika, taj "mali jubilej" mogao bi postati najmasovnije dosad javno izražavanje nezadovoljstva vladom predsjednika Aleksandra Vučića čiju ostavku zahtijevaju.

Književnik Marko Vidojković okupljenima je u subotu navečer ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu poručio da su "taoci Aleksandra Vučića".

Prosvjednici su prošli ispred zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS) koju su oblijepili porukama "nije normalno" da se na svim televizijama Srbije (RTS, Pink, Studio B), stalno pojavljuje predsjednik Vučić.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je predsjednik Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet milijuna ljudi“, ali on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da "mogu dobiti samo izbore", prosvjedi su nastavljeni pod sloganom „1 od 5 milijuna“.

Iz tjedna u tjedan okupljanja su rasla i proširila se na dvadesetak gradova u Srbiji, a s njihovim jačanjem rasli su i zahtjevi sudionika pa je od Radiotelevizije Srbije (RTS) zatraženo da posveti minutažu prosvjedima u svojim informativnim programima.

Traži se nadalje ostavka generalnog dirketora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića koje prosvjednici tjednicima pozivaju da prestanu biti servis vlasti i postanu servis građana i istine.

Također zahtijevaju ostavku ministra unutarnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, kao i predsjednika Vučića

Prosvjede je u međuvremenu poduprlo nekoliko stotina sveučilišnih profesora, suradnika i znanstvenih radnika sveučilišta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a ministar obrazovanja Mladen Šarčević omalovažio je tu potporu ocijenivši kako među potpisnicima „nema mnogo ozbiljnih imena“, što je izazvalo revolt i sveučilišnih profesora i studenata koji su se počeli pridruživati prosvjedima.

Prosvjedi se održavaju četvrtkom, petkom i subotom i u drugim većim gradovima u Srbiji.

Dan uoči 10. prosvjeda u Beogradu u Novome Sadu je u petak navečer održan najmasovniji do sada protuvladin prosvjedni skup građana u tom gradu nezadovoljnih stupnjem osobnih i medijskih sloboda u zemlji, a prvi put prosvjedi su održani i u Subotici, na sjeveru Vojvodine.

U subotu su se prosvjednici okupili i u Gračanici na Kosovu, a oko 500 građana Gornjeg Milanovca okupilo se i zahtijevalo ostavku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i lokalne vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 21:40