UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

NIKAD PRIJE VIĐENA SNIMKA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA Japanci su nakon teških gubitaka silovali, a zatim i pogubili desetke 'žena za utjehu'

 
 Wikipedia/YouTube

Korejski znanstvenici objavili su u utorak po prvi puta jednu od rijetkih snimaka iz Drugog svjetskog rata, a koja prikazuje na desetke korejskih seksualnih robinja koje su silovali i ubili japanski vojnici. Ubijene su u jednom kineskom selu 1944. na dan kad su Japanci izgubili jednu veliku bitku, pišu korejski mediji.

Ove robinje - koje su eufemistički zvali 'ženama za utjehu' - u Kinu su doveli japanski vojnici tijekom rata kako bi radile u vojnim bordelima. U selo na području provincije Yunan, na lokaciju sa snimaka, dovedeno ih je više od 70, no samo su 23 preživjele.

Profesor na sveučilištu Sungkonghoe u Seulu, Kang Sung-hyun, kazao je da je ova snimka vrlo značajna jer Japan čitavo vrijeme poriče ubojstva i pokušava pomesti pod tepih to pitanje koje nakon rata značajno opterećuje odnose između Tokija i Seula.

Povjesničari tvrde kako je oko 200.000 žena bilo prisiljeno raditi u japanskim vojnim bordelima diljem Azije od 1932. sve do kraja Drugog svjetskog rata. Seksualne robinje bile su uglavnom iz Koreje, no mnoge su bile i iz Kine te ostalih jugoistočnih azijskih država.

Kako piše Korea Times, ovaj nikad prije viđen materijal snimljen je 15. rujna 1944. u Tengchongu.

Japanska vojska okupirala je to područje u svibnju iste godine, a spomenutu bitku izgubili su 13. rujna. Korejke su navodno ubijene posljednjeg dana bitke.

Šokantna snimka objavljena je tijekom konferencije o seksualnom roblju koju su organizirale gradske vlasti Seula.

U videu koji traje 19 sekundi vojnik skida čarape s golog trupla. U drugom dijelu snimke vidi se dim koji se izdiže nad mrtvim tijelima.

Seoul Metropolitan Government/Seoul National University

Snimku su lani otkrili korejski znanstvenici u Američkom nacionalnom arhivu, piše Arirang News.

Hiroka Shoji iz Amnesty Internationala kazala je kako je video objavljen u krucijalnom trenutku jer Japan tek treba pružiti punu odštetu žrtvama vojnog seksualnog ropstva.

Godine 2015. Tokio i Seul dogovorili su da će riješiti sporna pitanja, a japanski premijer javno se tada ispričao i obećao da će kao pomoć žrtvama osigurati milijardu jena (oko 57 milijuna kuna).

Vlada Južne Koreje zauzvrat je obećala da više nikada neće podići to pitanje i da će spomenik u Seulu podignut u spomen preživjelim ženama biti uklonjen.

Prošlog prosinca Seul je izrazio rezerve oko sporazuma potpisanog 2015. s Japanom nakon što je vlast osvojio predsjednik Moon Jae-in, koji je obećao da će ponovno razmotriti u korejskoj javnosti nepopularan sporazum koji je sklopila njegova prethodnica Park Geun-Hye, koja je zbog korupcije u međuvremenu završila iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:42