PAJSEROM DO ISTINE

NIKAD PRONAĐENI PROVALNICI U FBI IZAŠLI IZ SJENE Davno prije Snowdena razotkrili špijunažu

Skupina Amerikanaca koji su prije 43 godine provalili u F.B.I i ukrali dokumente koji su pokazali prljave metode američkih vlasti razotkrili su sada svoj identitet
 YouTube

Dok se američke vlasti natežu s odbjeglim obavještajcem Edwardom Snowdenom koji je svijetu razotkrio globalne razmjere prisluškivanja američke agencije NSA, skupina Amerikanaca koji su prije 43 godine provalili u F.B.I i ukrali dokumente razotkrili su svoj identitet uoči ovotjednog izlaska knjige u kojoj se opisuje njihov poduhvat.

Skupina aktivista, koja nikada nije uhvaćena, provalila je 8. ožujka 1971. godine u ured F.B.I.-a u gradiću Media blizu Philadelphije, odakle su uzeli sve dokumente koje su mogli pronaći, te ih anonimno poslali medijima kako bi se razotkrilo špijuniranje disidentskih skupina koje je organizirao zloglasni direktor F.B.I-a J. Edgar Hoover.

Getty

Zloglasni direktor FBI-a J. Edgar Hoover

Na tu je ideju došao prošle godine preminuli William C. Davidon, profesor fizike i prominentni sudionik antiratnih prosvjeda koji su tinjali diljem SAD-a krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. U ljeto 1970. nakon što je američki predsjednik Nixon najavio invaziju na Kambodžu, profesor Davidon je počeo okupljati skupinu s ciljem da dođu do dokumenata pomoću kojih bi pokazali čime se bavi vlast u borbi protiv svojih političkih protivnika.

Kako piše New York Times, članovi skupine više ne mogu biti procesuirani za svoj čin, ali tri od originalnih devet članova skupine ipak su odlučili ostati anonimni.

Iako su bili aktivni sudionici antiratnog pokreta, "provalnici" su bili obiteljski ljudi s djecom i bez ikakvog iskustva s kriminalom, pa su im bili potrebni mjeseci priprema. Primjerice, Keith Forsyth je bio vozač taksija koji se za potrebe akcije upisao u dopisnu školu za bravare kako bi naučio provaljivati. "Kad sam prevladao šok oko ideje koja mi se činila najluđom ikada, pomislio sam da je to ustvari sjajna ideja. Nećemo nikoga optuživati, jednostavno ćemo uzeti njihovu papirologiju koju su potpisali njihovi ljudi, uključujući J. Edgara Hoovera i dat ćemo to novinama", rekao je za New York Times Keith Forsyth.

Keith Forsyth je pajserom provalio u FBI

No, kako je FBI ugradio bravu na glavnim ulaznim vratima koju Forsyth nije mogao provaliti, na kraju su ušli pomoću - pajsera. Srećom, te noći odvijao se boksački meč između Muhameda Alija i Joea Fraziera u 15 rundi, što je dovoljn o dugo prikovalo većinu Amerikanaca oko njihovih televizora da nitko u gradiću Media nije opazio što se događa u zgradi FBI-a.

Akciju su isplanirali na tavanu obiteljske kuće bračnog para Johna i Bonnie Raines, koji su također bili članovi skupine. Bonnie je imala zadatak izviđanja ureda, te se predstavila kao studentica koja istražuje položaj žena u FBI-u kako bi doznala raspored prostorija.

"Čini se kao da smo mi vrlo nesmotreni ljudi, ali u Washingtonu nije bilo apsolutno nikoga - senatora, kongresmena, pa čak ni predsjednika - koji bi se usudio pozvati J. Edgara Hoovera na odgovornost", komentirala je Bonnie Raines. "Postalo nam je vrlo očito da ukoliko mi to ne napravimo - nitko neće".

Getty

FBI je ucjenom želio natjerati na samoubojstvo borca za građanska prava Martina Luthera Kinga Jr.

Dva tjedna nakon provale novinarka Washington Posta Betty Medsger, autorica nove knjige o provali, napisala je prvi članak temeljen na ukradenim dokumentima, iako su vlasti bezuspješno pokušavale natjerati novine da vrate dokumente.

Među dokumentima bili su i podaci o tajnim operacijama poput ucjenjivanja Martina Luthera Kinga Jr., kojem su agenti anonimno prijetili da će razotkriti njegove vanbračne izlete ukoliko ne počini samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:33