NIŠTA NIJE KAO PRIJE

Nikad skromniji skup svjetskih moćnika, čak je i Dr. Doom rezigniran: ‘Fale mi ruski milijarderi‘

U mondenom švicarskom odmaralištu u tradicionalni termin vratio se Svjetski ekonomski forum
 Fabrice Coffrini/Afp

"Svake godine sve je dekadentnije", kaže posjetitelj Davosa koji je bio redovit posljednjih pet godina. "Troši se više novca i više se tvrtki želi promovirati", prenosi njegove riječi britanski The Telegraph.

U mondenom švicarskom odmaralištu u tradicionalni termin u siječnju vratio se Svjetski ekonomski forum (WEF), globalno poznat po važnim političkim i ekonomskim obznanama i tulumima koji ne prestaju svih pet dana. Facebook je, tako, ove godine unajmio zemljište koje pripada muzeju Kirchner i sagradio posebno dizajniranu trokatnicu gdje će se stalno nešto događati. Želite vidjeti Marka Zuckerberga, tamo treba pokucati.

Bivši pomoćnik američkog ekonomista Nouriela Roubinija, poznatijeg po nadimku Dr. Doom (dr. Propast), za Telegraph je opisao da su najbolje zabave ipak organizirali ruski milijarderi. Posebno je naglasio oligarha Olega Deripasku, na čijim je partijima "u potocima tekao najfiniji šampanjac i najbolja ruska votka, a ruskog je kavijara bilo na bacanje dok su rapoloženje podizali rasplesani Kozaci i prelijepe ruske manekenke". Iako WEF neki od posjetitelja opisuju kao "čahuru" koju čuva 5000 pripadnika švicarskih službi sigurnosti, na jednom od Deripaskinih tuluma se raspoloženje otelo kontroli do te mjere da je dio snaga sigurnosti poslan da smiri situaciju. Široka ta ruska duša, ponese je zabava.

image
Fabrice Coffrini/Afp

Ove godine nema Kozaka ni ruskih oligarha i tulumi će se svesti na uobičajene partije zapadnog tipa, večere, okupljanja uz piće i muziku. Bit će to i dalje blještavo, dovode se ponajbolji chefovi, kompanije neće štedjeti da gostima iz svijeta politike i ekonomije ponude najbolje od najboljeg. Ali, kad je o dekadenciji riječ, nema boljih od Rusa. A njih nema. Ne treba dvojiti da im je žao. Ali, ne valja se zamjeriti Vladimiru Putinu, pada se nakon toga kroz prozor s visokih katova.

Ne dolazi niti jedan milijarder iz Narodne Republike Kine ali to je zbog unutarnjopolitičkih razloga jer je postalo gotovo po život opasno razmetati se bogatstvom na bilo kojoj točki u svijetu. Milijardera ipak neće nedostajati, prijavljeno ih je 116, od toga samo 16 iz Europe, a 13 iz Indije.

Unatoč tome i ove se godine vodila bitka za propusnice. Najželjenija je bijela s hologramom koja otvara sva vrata unutar konferencije i oko nje: cijena, prava sitnica, pola milijuna eura. Jedna propusnica. I tvrtke koje dolaze kupuju. Novinari i pomoćnici pravih gostiju dobivaju narančastu propusnicu koja ih pušta, kako piše Telegraph, do zlatnog kaveza. Ne i unutra. Sve ostale su na razini "smijete hodati ulicama Davosa".

image
Fabrice Coffrini/Afp

Pomama kompanija za bijelim propusnicama potvrđuje da WEF donosi korist. Kakvu, obični smrtnici ne mogu znati, ali nema dvojbe da vrijedi razgovora sa zamjenikom kineskog premijera, Liu Huom. Koji ove godine predstavlja NR Kinu. Predsjednik Xi Jinping ne može doći dok se zemlja muči sa zarazom covidom-19, a premijer Li Keqiang je na odlasku pa od njega nikakve koristi.

Tema foruma je "Stvaranje zajedničke budućnosti u fragmentiranom svijetu" i, osim Xija, zamjetna je odsutnost velikih političkih imena. Prisutan će biti njemački kancelar Olaf Scholz, jedini od čelnika zemalja G7: ne dolazi američki predsjednik Joe Biden, nema francuskog Emmanuela Macrona (ovaj potonji ima preko glave briga s promjenom zakona o umirovljenju zbog kojeg mu prijete svi sindikati i na vrata kuca blokada zemlje). Ukupno 2700 osoba iz 130 zemalja među kojima 52 šefa država ili vlada. Najbrojniji su šefovi kompanija, bit će ih 600, zbog čega neki od stalnih posjetitelja smatraju da je Forum izgubio vrijednost koju je imao jer su korporativni interesi postali tema svih tema. Dolazi i 56 ministara financija s kojima će razgovarati šefovi najvećih banaka, koji gotovo svi dolaze: Jamie Dimon, šef JPMorgana, David Solomon iz Goldman Sachsa i James Gorman iz Morgan Stanleyja. Tu je i 19 guvernera središnjih banaka, među njima i Christine Lagarde, čelnica Europske središnje banke. Inflacija je poharala zapadne zemlje prošle godine, jačanje dolara je problem za dug siromašnih i ne samo siromašnih zemalja, a recesija se i dalje nadvija nad oporavak globalne ekonomije. Ne dolazi Janet Yellen, američka ministrica financija - iako je u Švicarskoj - ali američke će interese braniti američke banke. Cilj je pronaći mehanizme da financijska tržišta ostanu stabilna i da rast kamata ne ugrozi ekonomski oporavak. Moglo bi tu biti i vrijednih zaključaka.

image
Fabrice Coffrini/Afp

SAD je poslao trgovinsku predstavnicu Katherine Tai, a bit će još 30 ministara trgovine, deglobalilzacija, protekcionizam, prebacivanje proizvodnje u prijateljske zemlje teme su koje definiraju sadašnji globalni ekonomski trenutak i tu bi moglo biti dugoročno važnih dogovora.

WEF je i dalje klub dječaka iako će ove godine žene predstavljati 42% govornica na panelima. Ali ih je i dalje samo 27%.

"Svaki milijarder je neuspjeh javne politike", ističe nevladina organizacija Oxfam u izvješću objavljenom u prigodi otvorenja WEF-a, pozivajući na prepolovljenje njihova broja do 2030. godine zahvaljujući oporezivanju i zatim na njihovo dugoročno "ukidanje". "Ekonomska nejednakost dosegnula je krajnju i opasnu razinu", piše međunarodna organizacija u godišnjem izvješću o nejednakosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 19:31