PRAVOSUDNI SKANDAL

NIKAKVA PRAVDA Sud ukinuo smrtnu presudu za nedužnog mladića 18 godina nakon što je pogubljen: 'Žao nam je'

 AFP PHOTO / AFP PHOTO

Sudske vlasti na sjeveru Kine u ponedjeljak su amnestirale mladića pogubljenog zbog silovanja i ubojstva u javnom WC-u prije 18 godina, piše South China Morning Post .

Narodni sud kineske provincije Unutrašnje Mongolije objavio je kako je poništena osuda Mongolca Hugjiltau koji je imao svega 18 godina kada je osuđen na smrt i smaknut. Poput mnogih Mongolaca, i nesretni Hugjiltu je koristio samo jedno ime.

Sudac Zhao Jianping ponudio je 'najdublje isprike' Hugjiltuovim roditeljima koji su na ime odštete dobili 30.000 juana (oko 30.000 kuna).

Zločin zbog kojeg je Hugjiltu osuđen na smrt još je 2005. godine priznao Zhai Zhihong - serijski silovatelj i ubojica kojemu nikada nije suđeno zbog tog nedjela. Zhihong trenutno čeka izvršenje smrtne kazne na koju je osuđen zbog drugih zločina koje je počinio.

Potpredsjednik suda susreo se s mladićevim roditeljima kako bi im se formalno ispričao (Foto: AFP)

Hugjiltu je postao glavni osumnjičenik u policijskoj istrazi nakon što je pronašao žensko tijelo u javnom WC-u kamo je ušao jer je čuo da netko zove upomoć.

Njegovo suđenje i osuda dogodili su se u jeku jedne od brojnih kampanja politike 'teške ruke' za kojih policija i sudovi imaju zadatak riješiti što više slučajeva i osuditi što više kriminalaca.

Zadnjih je godina kineski vrhovni sud krenuo revidirati sve smrtne presude i obvezao se da će u budućnosti samo najgnjusnije zločine kažnjavati najstrožom kaznom.

Ukidanje smrtne kazne dosad je u Kini bila rijetkost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:18