ROLANDO ALVAREZ

Nikaragvanski biskup kojemu policija ne da van upozorava da je u "kućnom pritvoru"

Biskup Matagalpe redovito kritizira progon oporbe, traži poštovanje "vjerske slobode" i optužuje vladu da želi "nijemu Crkvu" koja će šutjeti na nepravdu

Rolando Alvarez

 AFP PHOTO/@DIOCESISDEMATAGALPA

Nikaragvanski biskup kojeg redarstvene snage već tri dana drže u sjedištu biskupije pod optužbom za "poticanje na mržnju", upozorio je u subotu da je u "kućnom pritvoru".

"Rekli su nam da smo u kućnom pritvoru", rekao je biskup Rolando Alvarez na misi koju je u subotu služio u svojoj biskupiji Matagalpi, 130 km sjeveroistočno od Manague i koju su prenosile društvene mreže.

Interventna policija zapriječila je pristup biskupiji pa biskup ne može otići u katedralu, nekoliko ulica dalje, kako bi ondje služio misu.

Monsinjora Alvareza, koji je zadržan u biskupiji s još 12 osoba, svećenika i laika, policija optužuje da želi "organizirati nasilne skupine" i potiče na "djelovanje iz mržnje" kako bi destabilizirao vlast predsjednika Daniela Ortege.

Policija je u petak priopćila da "vodi istragu kojom će utvrditi kaznenu odgovornost osoba umiješanih u ovaj zločinački pothvat". "Osobe uključene u istragu ostat će kod kuće", dodaje policija.

Biskup Matagalpe redovito kritizira progon oporbe, traži poštovanje "vjerske slobode" i optužuje vladu da želi "nijemu Crkvu" koja će šutjeti na nepravdu.

"Habit mu ne daje zaštitu od kaznene odgovornosti", upozorio je u petak zastupnik Wilfredo Navarro iz sandinističke stranke Daniela Ortege u napisu objavljenom na internetskoj stranici javne televizije Canal 4. Biskup je, po njegovim riječima, "s drugim župnicima predvodio pokušaj državnog udara (protiv Ortege) koji je prouzročio toliku patnju i suze u Nikaragvi" 2018.

Odnosi Katoličke crkve i Ortegine vlade zategnuti su od 2018. kada su prosvjednici koji su tražili ostavku nikaragvanskog predsjednika našli sklonište u crkvama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:54