TEŠKE RIJEČI

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega: ‘Katolička crkva je savršena diktatura‘

‘Postoji dijalog. Razgovarali smo s vladom. To ne znači da odobravamo sve što vlada čini. Ili da sve kritiziramo‘, rekao je Papa
 Andreas Solaro/Afp

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega nazvao je u srijedu navečer Katoličku crkvu "savršenom diktaturom i savršenom tiranijom", dva tjedna pošto je papa Franjo rekao da "postoji dijalog" s Managuom.

"Tko bira župnike? Tko bira kardinale? Tko bira papu? (...) to je savršena diktatura, savršena tiranija!", uzviknuo je Ortega u govoru u prigodi 43. obljetnice Zaklade nikaragvanske policije.

Papa Franjo je 15. rujna istaknuo da se "dijalog nikad ne smije prekinuti" s Nikaragvom, gdje raste napetost između države i Katoličke crkve.

image

Daniel Ortega

Jairo Cajina/Afp

"Postoji dijalog. Razgovarali smo s vladom. To ne znači da odobravamo sve što vlada čini. Ili da sve kritiziramo", rekao je Papa rođen u Argentini.

Nikaragva je u ožujku protjerala veleposlanika Svete Stolice. U kolovozu je mons. Rolando Alvarez, kritičar režima, uhićen i "smješten u kućni pritvor", objavila je policija koja optužuje biskupa za "destabilizaciju i za provokaciju".

Odbivši Papinu pruženu ruku, predsjednik Ortega je oštro napao Katoličku crkvu.

"Ja bih Njegovoj Svetosti Papi i katoličkim vlastima s poštovanjem - katolik sam - rekao da me ne zastupaju kao kršćanina", rekao je govoreći o "strašnoj povijesti" Crkve i spominjući zbrda-zdola inkviziciju i zloporabu domorodačke djece u Kanadi.

"Slušamo ih gdje govore o demokraciji", rekao je podrugljivo, preporučivši svim crkvenim ljudima - od svećenika do kardinala i Pape - da ih vjernici trebaju birati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 14:39