KRV U ZRAČNICI

Nike podnio tužbu protiv dizajnerskog kolektiva MSCHF koji je napravio ‘sotonističke tenisice‘

Nike tvrdi da je MSCHF neautorizirano koristio njihov zaštitni znak te traži da se prodane tenisice ne pošalju kupcima
Sporni model tenisica
 MSCHF/Twitter

Proizvođač sportske obuće i odjeće Nike podnio je tužbu protiv njujorškog dizajnerskog kolektiva MSCHF koja je u suradnji s reperom Lil Nas X (pravo ime mu je Montero Lamar Hill) napravila posebnu verziju tenisica Nike Air Max 97 u čijoj se zračnici navodno nalazi kapljica ljudske krvi, piše Reuters.

Nike tvrdi da je MSCHF neautorizirano koristio njihov zaštitni znak kada je napravio "Sotonističke tenisice", odnosno crno-crveno inačicu modela Nike Air Max 97 koji je ukrašen sotonističkom ikonografijom, čija zračnica sadrži 60 kubičnih centimetara crvene tinte i jednu kapljicu krvi (krv koja je stavljena u tenisice pripada članovima MSCHF-a). Na stražnjem dijelu jedne tenisice stoji natpis "MSCHF", a na drugoj "Lil Nas X".

MSCHF je u ponedjeljak u prodaju pustio 666 pari spomenutih tenisica. Nekoliko medija izvijestilo je da se 665 pari prodalo za manje od jedne minute te da je svaki par koštao 1.018 američkih dolara (6.560 kuna). Lil Nas X posljednji je par trebao pokloniti jednom korisniku društvene mreže Twitter koji ponovno objavio jedan njegov tweet. Cijena je referenca na 18. stih 10. poglavlja evanđelja po Luki koji glasi: "Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade".

image
Sporni model tenisica
Twitter/saint

Nike kaže da su tenisice proizvedene bez dopuštenja te da tvrtka s njima ni na koji način nije povezana. "Već postoje dokazi da je na tržištu došlo do konfuzije i poziva na bojkot Nikea jer se smatra da je Nike odobrio ovaj proizvod, što nije istina", stoji u tužbi.

Nike je od suda zatražio da MSCHF-u zabrani slanje tenisica osobama te suđenje pred porotom na kojem će od iste tražiti da se MSCHF novčano kazni.

MSCHF i Lil Nas X nisu službeno komentirali Nikeov potez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:43