POLEMIKA S MATEMATIČAREM

'NIKOGA NISAM ŠTITIO NI SKRIVAO PEDOFILSKE SLUČAJEVE' Bivši papa Benedikt za ljevičarski list La Repubblica

Papa emeritus Benedikt XVI. napisao je pismo talijanskom matematičaru i deklariranom ateistu Piergorgiju Odifreddiju, odgovarajući tako na njegovu nedavno objavljenu knjigu
(FILES) This file picture taken on December 16, 2012 shows Pope Benedict XVI celebrating a mass at the San Patrizio al Colle Prenestino parish on the outskirts of Rome. Pope Benedict XVI on February 11, 2013 announced he will resign on February 28, a Vatican spokesman told AFP, which will make him the first pope to do so in centuries. AFP PHOTO/ FILES / Filippo MONTEFORTE
 AFP

Papa emeritus Benedikt XVI. napisao je pismo talijanskom matematičaru i deklariranom ateistu Piergorgiju Odifreddiju, odgovarajući tako na njegovu nedavno objavljenu knjigu u kojoj je ovaj napao Katoličku crkvu, te poručio njemu i cijeloj javnost kako "nikada nije krio pedofilske slučajeve" u Crkvi.

"Dragi Papa, pišem ti" naslov je knjige u kojoj je matematičar kritizirao Crkvu na više načina. Sada je Papa emeritus napisao odgovor na tu knjigu i objavio ga na stranicama lijeve La Repubblice, baš kao što je nedavno papa Franjo na stranicama istog lista polemizirao s drugim znanim talijanskim ateistom Eugenijem Scalfarijem.

'BOG MI JE REKAO DA ODEM U PENZIJU' Bivši papa Benedikt XVI. otkrio |pozadinu šokantnog povlačenja

Benedikt XVI. je napisao kako su mu pojedini dijelovi knjige Odifreddija bili poticajni, ali kako su neki drugi bili jako agresivni u napadima na Crkvu i to bez promišljenih argumenata.

Osim što u pismu polemizira s matematičarevim tezama po kojima "teologija ne može imati status znanosti", te da "religija i razum ne idu zajedno", Benedikt XVI. se posebno osvrnuo na do knjige u kojem se govori o pedofilskim skandalima u Crkvi.

"Nikada nisam probao kriti takve stvari kao što su pedofilija. Nama je trpjeti činjenicu da je snaga zla ušla tako duboko u unutranji svijet vjere. Moramo podnositi to trpljenje, te učiniti sve da se takve stvari više ne ponavljaju. Nije nam utjeha niti da prema sociološkim istraživanjima takve devijacije nisu raširenije među svećenstvom, nego među drugim profesijama (u kojima se radi s djecom, op. a.). U svakom slučaju, potpuno je neprikladno pedofiliju prikazivati kao devijaciju koja bi bila tipična za katoličanstvo",napisao je papa emeritus i dodao kako o lošim stvarima u Crkvi ne treba šutjeti, ali ne treba ignorirati i dobre stvari koje se događaju u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:27