LJUTITI PREDSJEDNIK

NIKOLIĆ OTKAZAO SUSRETE S TURSKOM Bijesan zbog izjave 'Kosovo je Turska'

Erdogan je u četvrtak, tijekom posjeta Kosovu, rekao u Prizrenu da je 'Kosovo Turska, a Turska Kosovo'
 AFP

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zamrznuo je sudjelovanje na trilateralnim susretima Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, te očekuje ispriku Ankare zbog "skandalozne" izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana kojom je poistovjetio Tursku i Kosovo, priopćeno je u subotu iz Nikolićeva ureda.

Predsjednik Srbije naglašava da je skandal koji je u Prizrenu napravio predsjednik vlade Turske grubo i bezobzirno rušenje uspostavljenih dobrih i prijateljskih odnosa, "nepoštovanjem i grubim gaženjem suvereniteta Srbije i revidiranjem povijesti".

"Kemal Ataturkove ideje više nisu ideje vodstva Turske", ocijenio je Nikolić i poručio da očekuje pobjedu razuma.

'TURSKA JE KOSOVO, KOSOVO JE TURSKA!' Premijer Turske razbjesnio Srbe svojom izjavom

"Očekujem da u Turskoj pobjedi razum i da se Turska ispriča Srbiji zbog ove agresije bez oružja", navedeno je u priopćenju iz ureda srbijanskog šefa države.

"Do tada, kao predsjednik Srbije, zamrzavam svoje sudjelovanje na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske, zato što to nije skup ratnohuškačkih zemalja, već demokratskih država, koje državnički razum vodi ka miru na Balkanu", naglasio je u priopćenju Tomislav Nikolić.

Erdogan je u četvrtak, tijekom posjeta Kosovu, rekao u Prizrenu da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo", te da Kosovo i turski narod imaju istu povijest i civilizaciju.

"Kad dođem na Kosovo, osjećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Kosova i mi ćemo nastaviti pomagati Kosovo", rekao je Erdogan.

Izjave Erdogana predsjednik vlade Srbije Ivica Dačić nazvao je nediplomatskim, a vicepremijer Aleksandar Vučić skandaloznim, dok je vlada u petak ocijenila da izjave turskog premijera "predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava i miješanje u unutarnja pitanja Republike Srbije".

Vlada Srbije istaknula je da "takve izjave izravno štete odnosima između Ankare i Beograda i ometaju nastojanja Srbije da normalizira stanje u regiji, posebno na Kosovu i Metohiji" i najavila da će "uručiti najoštriji prosvjed turskim vlastima i zatražiti neodložno objašnjenje za ovakav postupak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:48