SPREMNA NOVA VLADA?

Nikolić povjerio mandat za sastavljanje vlade šefu socijalista Dačiću

Nikolić je to potvrdio u obraćanju novinarima tijekom pauze u sastanku s Dačićem, ustvrdivši kako ga je koalicija oko SPS-a uvjerila da su okupili parlamentarnu većinu za formiranje nove vlade
The nationalist Serbian Progressive Party leader, and presidential candidate, Tomislav Nikolic, waves to members of the media at a press conference in Belgrade, Serbia, Sunday, May 6, 2012. A pro European Union candidate and a nationalist opponent are headed for a runoff in Serbia's presidential elections, while the ruling pro Western party is likely to form the next coalition government, independent pollsters said Sunday. (AP Photo/ Marko Drobnjakovic)
 Marko Drobnjaković / AP

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je predsjedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivici Dačiću povjerio mandat za formiranje nove srbijanske vlade.

Nikolić je to potvrdio u obraćanju novinarima tijekom pauze u sastanku s Dačićem, ustvrdivši kako ga je koalicija oko SPS-a uvjerila da su okupili parlamentarnu većinu za formiranje nove vlade.

U toj će vladi, uz Dačićev SPS i koaliciju oko njega biti i Srpska napredna stranka (SNS), kojom je donedavno predsjedao Nikolić i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, a poslije bi se mogle priključiti još neke parlamentarne stranke, rekao je Nikolić.

Kuntić ne vjeruje u pogoršanje položaja Hrvata u Vojvodini

SUBOTICA - Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić ne očekuje drastičnu promjenu položaja hrvatske manjine nakon formiranja nove vlade Srbije koju će voditi Socijalistička partija Srbije (SPS) i Srpska napredna stranka (SNS), prenose u četvrtak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

"Ne vjerujem da će doći do pogoršanja našega statusa, ali ne očekujem ni da ćemo biti na dobitku", rekao je Kuntić.

SNS je predstavnicima manjina ponudio sudjelovanje u tijelima buduće Vlade Srbije no Kuntić dvoji da će DSHV to prihvatiti.

"Ukoliko u Predsjedništvu stranke prevladaju mišljenja kako treba ući u razgovore na tu temu, zatražit ću da se o tome izjasni i Sabor stranke, jer bi to bio ogroman zaokret u našemu djelovanju. To se sada čini teško zamislivo", rekao je Kuntić.

Dodao je da je njihov koalicijski partner - Demokratska stranka (DS) – bila korektna i da je s njima suradnja bila uspješna.

Bez obzira što Vladu Srbije ubuduće neće voditi DS, kako se očekivalo, u DSHV vjeruju da će zadržati pozicije na koje su računali poslije izbora u svibnju ove godine.

"Znači imat ćemo jednog pomoćnika tajnika u Vladi Vojvodine, po jedno zastupničko mjestu u Skupštini Srbije i Vojvodine, nekoliko visokih gradskih dužnosti u lokalnim samoupravama Subotice i Sombora", naveo je Kuntić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povjerio je predsjedniku SPS-a Ivici Dačiću u četvrtak mandat za sastavljanje nove Vlade Srbije, koju će činiti SNS i SPS.

Dosadašnji nositelj vlasti u Srbiji, DS Borisa Tadića, prelazi u oporbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:27