DRAMATIČNA PORUKA

NIKOLIĆ PREDAO MANDAT VUČIĆU 'Ne bih mu bio u koži'

Srbijanski šef države kaže kako je uvjeren da vlada neće praviti greške, već da će donositi važne odluke
 AFP

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić danas je i službeno povjerio mandat za sastav nove vlade vođi Srpske napredne stranke (SNS) i aktualnom vicepremijeru Aleksandru Vučiću, a prema ranijim najavama buduća vlada trebala bi biti formirana u narednih pet dana.

"Odlučio sam izvijestiti Skupštinu (Srbije) da sam Vučiću povjerio mandat, ali iskreno ne bih mu bio u koži, jer se Srbija nalazi u iskušenju", rekao je novinarima Nikolić nakon sastanka s Vučićem i vodstvom SNS.

Srbijanski šef države kaže kako je uvjeren da vlada neće praviti greške, već da će donositi važne odluke.

"Dogovorili smo da podijelimo odgovornost - vlada i predsjednik blisko će surađivati. Radit ćemo timski, poglavito u odlukama koje neće biti popularne", rekao je Nikolić.

Preuzimajući mandat, Aleksandar Vučić najavio je kako će nastojati da u mandatu vlade "od Srbije napravi zdravu i pristojnu državu".

"Obećao sam da ću raditi vrijedno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju", rekao je Vučić, naglasivši da je mandat preuzeo u iznimno teškim okolnostima, poglavito poslije "loših odluka iz 2007. i 2009. godine", zbog kojih je u državi visok deficit i posustalo gospodarstvo.

Nikolićev današnji sastanak s naprednjacima bio je završni u nizu konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka, budući je izborna lista "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju vjerujemo", osvojila 158 od ukupno 250 zastupničkih mjesta u srbijanskom parlamentu.

Vučić je ranije na sjednici središnjeg odbora SNS najavio da će s kompletnim sastavom vlade izaći pred glavni odbor 25. travnja u Novom Sadu, nakon čega bi se vlada trebala formirati u nedelju, 27. travnja.

Na izbornoj listi naprednjaka su još i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, Nova Srbija Velimira Ilića, Srpski pokret obnove Vuka Draškovića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, a Vučić je u vladu pozvao i socijaliste (SPS) Ivice Dačića i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Istvana Pasztora.

Vlada će, kako je najavio Vučić, biti "mala, moderna i efikasna i imat će 17 članova", a nakon što parlamentu predstavi buduće ministre i program vlade, očekuje se da će premijer Aleksandar Vučić i njegovi suradnici prisegnuti 27. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:41