PREDSJEDNIKOVO VOZILO KOJE JE PODIJELILO SRBIJU

Nikolić priznao da je na dar dobio Audi A6, ali skriva darovatelja

 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Dok su njegovi prethodnici na dar dobivali pepeljare i vaze, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na poklon je dobio jedan Audi A6. Doduše, nije dobio novu limuzinu, koja ovisno o opremi košta između 50 i 75 tisuća eura, nego nekakvu krntiju iz 2003. godine, čija je cijena u Srbiji između osam i deset tisuća eura, a u Hrvatskoj bi se našla i za šest.

Tko je i zašto predsjedniku Srbije poklonio Audi A6, nije poznato. Priču je objavio beogradski Blic koji piše da je Tomislav Nikolić uredno prijavio promjenu u svojoj imovinskoj kartici, obavještavajući o tom poklonu beogradsku Agenciju za borbu protiv korupcije. U svojoj je prijavi Nikolić naveo da je automobil dobio na osnovi ugovora o poklonu, ali je rubriku o porijeklu ostavio praznu tako da ostaje misterij od koga ga je dobio.

Istraga o podrijetlu

Glasnogovornica Agencije za borbu protiv korupcije, Aleksandra Kostić, rekla je za Blic da Nikolić prilikom prijave nije dostavio podatke od koga je dobio taj poklon. Najavila je da će zato Agencija prilikom provjere imovine svih državnih dužnosnika Srbije “ispitati je li Nikolić dobio taj automobil kao predsjednik države ili se radi o privatnom poklonu”.

Da je u Hrvatskoj, Audi bi Nikoliću bio smjesta oduzet, s obzirom na to da po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa državni dužnosnik smije zadržati tek poklone simbolične vrijednosti, ne skuplje od 500 kuna. To bi značilo da ne može zadržati taj Audi, pa ni da ga rastavi na dijelove.

Prijeti mu oduzimanje

Doduše, i Srbija ima sličan Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija. I u njihovu zakonu piše da dužnosnik (funkcioner) ne smije primiti poklon u vezi s obavljanjem svoje javne funkcije, osim protokolarnog ili prigodnog poklona čija vrijednost “ne prelazi polovinu iznosa prosječne mjesečne zarade u Republici Srbiji”.

Prema podacima beogradskog Zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u prosincu u Srbiji je iznosila 46.923 dinara, odnosno 418 eura po jučerašnjem tečaju.

To znači da bi Nikolić smio primiti trostruko skuplji poklon od hrvatskog predsjednika Josipovića, u vrijednosti od 200 eura. Dakle, možda je mogao dobiti na poklon polovnog “fiću”, ali Audi nikako ne!

Mediji u Beogradu prenijeli su da je Nikolić dobio na poklon Audi, ali ne i to da je time prekršio zakon. Predsjednik Srbije svakako je već prekršio zakon jer ga on obavezuje da odbije svaki neprikladni i preskupi poklon. “Funkcioner kome je ponuđen ili obećan poklon koji ne smije primiti, dužan je odbiti tu ponudu ili obećanje ili obavijestiti darodavca da poklon postaje vlasništvo Republike Srbije i u najkraćem roku podnijeti pismeni izvještaj o tom događaju organu koji ga je postavio ili imenovao na javnu funkciju”, stoji u zakonu.

Glasnogovornica Agencije za sprečavanje sukoba interesa rekla je samo da će ispitati radi li se o službenom ili privatnom poklonu, no nikakav zakon ne dopušta političarima da primaju privatne skupe poklone dok su na funkciji.

Blindirani Mercedes

Nikolić je Audi jednostavno pribrojio svojoj skromnoj imovini, uz sada već 15 godina staru Ladu Nivu i četiri hektara voćnjaka. Raštimana Lada mu je služila, kako je pričao u intervjuima, da obiđe obiteljsko imanje u Bajčetini kod Kragujevca gdje predsjednik Srbije održava voćnjak i peče rakiju. Osim toga, Nikolić je prijavio i da je vlasnik pet posto udjela u tvrtki Velika Srbija, nominalne vrijednosti 584 eura.

Kao predsjednik Srbije, Nikolić se, naravno, ne vozi u Ladi. Od svog je prethodnika Borisa Tadića naslijedio oklopljeni Mercedes koji je u travnju 2010. plaćen čak 620.000 eura. Ta predsjednička oklopna limuzina, ako je vjerovati beogradskim tabloidima, pruža vrhunsku sigurnost jer može izdržati eksploziju protutenkovske mine, direktan udar iz teškog topovskog naoružanja te napad bojnim otrovima. Ima neprobojna stakla i gume kojima pogoci ne mogu ništa, a automobil je projektiran tako da se u slučaju nužde može kretati i u vodi i usred vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:17