NA OPĆOJ SKUPŠTINI UN-a

NIKOLIĆ 'Rat u Jugoslaviji iniciran je i insceniran na sličan način kao i rat u Siriji, a Srbe su proglasili glavnim krivcem'

Tomislav Nikolic, President of the Republic of Serbia, speaks to the United Nations Sustainable Development Summit at the United Nations General Assembly in New York on September 27, 2015. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
 TIMOTHY A. CLARY/AFP

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda založio se za održavanje međunarodnog foruma o izbjegličkoj krizi, koja je, kako je rekao, najveći izazov današnjice, i istaknuoo humanost građana Srbije prema izbjeglicama s Bliskog istoka. Dodao je i kako je Srbija '90-ih godina označena kao krivac za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, koji je na sličan način iniciran i insceniran kao sukob u Siriji, prenosi Al Jazeera Balkans.

- Čak je nedavno pred Vijeće sigurnosti UN-a bila podnijeta rezolucija kojom bi se Srbi obilježili kao primjer genocidnog naroda. Kakvi smo to mi genocidni zločinci? Je li o tome ili o dobrodušnim i velikodušnim domaćinima govore snimke migranata koji u regiji jedino u Srbiji ne djeluju uplašeno i zabrinuto od postupaka naroda ili vlasti. Jesu li se to građani Srbije promijenili? Nisu. Građani Srbije svih nacionalnosti su oduvijek, i tada i sada, humani ljudi, dobri domaćini i dobri susjedi - poručio je Nikolić.

- Ukoliko međunarodna zajednica, prije svih Europska unija, ne učini konkretan napor da se problem izbjeglica riješi, jugoistočnoj Europi prijeti još veća humanitarna katastrofa. Posljedice toga nitko ne može predvidjeti, ali će se one sasvim sigurno odraziti ne samo na Europu, već i na čitav svijet. Sudeći po tome kako rukovodstva nekih država sve više gube živce, situacija će biti samo gora - poručio je Nikolić i predložio donošenje sveobuhvatnog plana koji bi se morao realizirati u najkraćem mogućem roku.

- Ako ga ne bude, migranti će se potpuno prepustiti krijumčarima ljudi - zaključio je predsjednik Srbije, prenosi Al Jazeera Balkans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:59