SPORNA PREDAJA OTOKA

'NISAM NIKOME DOPUSTIO DA GOVORI!' Egipatski predsjednik jasno dao do znanja tko je gazda tijekom govora o temi koja je zapalila državu

 Getty

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi stao je u srijedu u obranu neočekivane odluke svoje zemlje da Saudijskoj Arabiji vrati dva otoka u Crvenom moru. U dvosatnom političkom govoru pred skupinom parlamentaraca i ministara u predsjedničkoj palači, Sisi je ponovio službeno stajalište da su otoci oduvijek pripadali Saudijskoj Arabiji te da ih je Egipat samo čuvao.

- Egipat ne prodaje nikome svoju zemlju niti uzima ičiju zemlju - rekao je i zamolio prisutne da ne razgovaraju ponovno o tom pitanju. Premda je djelovao smireno i govorio dobroćudnim tonom većinu vremena, bivši general ušutkao je jednog od okupljenih dužnosnika koji je pokušao postaviti pitanje na kraju njegova govora.

- Nisam nikome dopustio da govori - rekao je.

Državna televizija izrezala je dijelove snimke uživo vrlo brzo nakon toga. Saudijski i egipatski dužnosnici rekli su da otoci Tinar i Sanafir pripadaju kraljevstvu i bili su pod egipatskom kontrolom jer je osnivač Saudijske Arabije zatražio od Egipta 1950. da ih zaštiti. Otoci imaju stratešku važnost, a izazvali su nezadovoljstvo među Egipćanima koji kažu da su učili u školi da su otoci njihovi.

Pozivu na prosvjede protiv te odluke odazvale su se tisuće pristaša na Facebooku. Ranije ovog tjedna skupina od 11 ljudi prosvjedovala je protiv namjere da se otoci predaju Saudijskoj Arabiji, a pet od njih kratko je bilo pritvoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:37