#NISAMPRIJAVILA

‘Nisam rekla nikome jer me bilo sram‘: Jedan tweet pokrenuo lavinu ispovijesti zlostavljanih žena u regiji

Lavina je započela nakon javnog istupa dviju djevojaka koje su optužile srbijanskog repera za zlostavljanje
 Profimedia, Twitter

#NisamPrijavila je mala ženska revolucija na društvenim mrežama u Srbiji koja se proširila i na regiju.

Gotovo 16.000 žena, ali i muškaraca, podijelilo je na društvenim mrežama svoja iskustva o nasilju i zlostavljanju.

Lavina je započela nakon javnog istupa dvije djevojke koje su optužile srbijanskog glazbenika Uroša Radivojevića, poznatijeg kao Numero, za psihičko i fizičko zlostavljanje.

Aktivistica Nina Stojaković je napisala u svojim Twitter objavama kako je njezina sestra Lidija, koja inače već godinama pati od depresije, bila žrtva popularnog repera, zbog čega je čak htjela sebi oduzeti život. Nina se obratila institucijama koje nisu učinile ništa kada je njena sestra skupila hrabrost i prijavila nasilje.

Nakon što je Stojaković iznijela svoje optužbe, oglasila se još jedna navodno bivša Radivojevićeva djevojka. Ivona je u svojoj objavi, također na Twitteru, ispričala da je s reperom bila dvije godine u nasilnoj vezi.

'Bilo me sram'

Srbijanska aktivistica Dejana Dexi Stošić nakon svega je smogla hrabrosti i napisala tweet koji je pokrenuo lavinu. Dejanu je UNHCR ove godine proglasio najinspirativnijom edukatoricom na svijetu na temu ljudskih prava.

- #NisamPrijavila niti rekla bilo kome jer me je bilo sramota i jer mu je majka advokat, napisala je Dejana 25. prosinca u 16.11 sati. Ubrzo su se počele javljati mnoge žene iznoseći svoje razloge za neprijavljivanje zlostavljanja te razotkrile duboko nepovjerenje u institucije, ali i društvenu klimu koja ne vjeruje žrtvama.

Kampanji #NisamPrijavila pridružila se i glumica Danijela Štajnfeld koja je prije nekoliko mjeseci optužila glumca Branislava Lečića za silovanje.

Dejanina kampanja #NisamPrijavila je poziv ženskim organizacijama da ukažu na to da žrtve nasilja nisu tamo netko koga nitko ne poznaje, već je to svaka druga od nas.

- Nasilnici nisu neki ljudi iz filmova u majicama 'Tučem ženu’, već to mogu biti naši susjedi, roditelji, prijatelji. Većina nas je doživjela neki oblik nasilja, mi smo vrlo opipljive, vrlo postojimo i živimo. Nastavili smo sa svojim životom na ovaj ili onaj način, to jest hrabro, ali je i nehumano što smo normalizirali nasilje do te mjere da govorimo: ‘Što se žališ, to smo sve prošle'“, poručuje Dexi Stošić.

Prema zadnjim informacijama, Prvo osnovno tužiteljstvo u Beogradu pokrenulo je predistražne radnje vezano za navode da je reper Uroš Radivojević zlostavljao bivšu djevojku. Navodi se da će tužiteljstvo vrlo vjerojatno ispitati repera i njegovu bivšu djevojku, a potom odlučiti o pokretanju istrage.

Kritike MUP-u Srbije

O slučaju su se oglasili i iz MUP-a Srbije, koji su obavili razgovor s Lidijom, sestrom Nine Stojaković. Oni su naveli da se ona požalila na problem koji ima s bivšim dečkom. Ispričala je policajcima za SMS poruke koje dobiva od bivšeg partnera rekavši da one nemaju prijeteći sadržaj, ali da je uznemiravaju i da se došla posavjetovati. Policajcima nije mogla dati na uvid poruke jer ih, kako je ona navela, oboje brišu. Budući da u konkretnom slučaju ne postoje dokazi, L.D. nije podnijela prijavu, no policijski službenici su je posavjetovali što može poduzeti, prenosi portal nova.rs.

Nina Stojaković potom je optužila policajce jer su odbili pomoći njezinoj sestri. Ispričala je da su je poslali kući uz savjet da nema dokaze da ju je tukao i da ide kući i pokuša zaboraviti što se dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:55