UREDNA REVOLUCIJA

'NISMO ANARHISTI - ŽELIMO DEMOKRACIJU' Prosvjednici u Hong Kongu čiste grad nakon prosvjeda

 AFP PHOTO / DALE DE LA REY / AFP PHOTO / DALE DE LA REY

HONG KONG Prodemokratski prosvjednici u Hong Kongu očistili su smeće nakupljeno na ulicama grada nakon cjelonoćnih demonstracija i sukoba s policijom. Tisuće prosvjednika okupilo se u centru grada kako bi izrazili protivljenje odbijenici Pekinga koji im ne dozvoljavaju da istaknu svoje kandidate na predstojećim izborima.

Peking se prilikom britanske primopredaje Hong Konga 1997. godine obvezao da će poštivati političke slobode, ali ta se obveze ne poštuju. Prosvjednici su odlučni u osudi odluke Pekinga da ograniči opće pravo glasa u toj autonomnoj regiji pod kineskom upravom.









Za vrijeme prosvjeda stanovnici Hong Konga su se organizirali, počeli distribuirati vodu i hranu te čistiti gradske ulice u gradu koji je inače poznat po redu i čistoći. Ispred zgrade lokalne vlade, glavnog poprišta prosvjeda, studenti sortiraju otpad dok na glavama nose improvizirane maske za zaštitu od suzavca.

Na jednom oštećenom policijskom kombiju, osvanula je rukom pisana poruka na kojoj piše: 'Oprostite, ne znam tko je ovo učinio, ali mi nismo anarhisti – mi želimo demokraciju'.









Miroljubive prosvjednike bezuspješno je pokušala rastjerati policija koristeći suzavac. Prosvjednici, između ostalog, traže ostavku čelnika Hong Konga Leung Chun-yinga, reforme koje bi omogućile slobodne i poštene izbore te opće pravo glasa.

Prosvjednici nose žute vrpce koje simboliziraju podršku demokratskim reformama, a vrpce su se počele pojavljivati širom grada – od stupova ulične rasvjete do stanica podzemne željeznice.

Pokret nazvan 'revolucija kišobrana', zbog česte upotrebe kišobrana u borbi protiv suzavca, naišao je na odobravanje širom svijeta. Demonstracije vodi skupina Occupy Central with Love and Peace koja se opisuje kao 'nenasilni pokret direktne akcije koji zahtjeva potpunu demokratsku vlast u Hong Kongu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:58