KRIZNA VREMENA

'NISMO GLADNI, RADIJE NAM DAJTE MASKE' Australski medicinari muku muče sa zaštitnom opremom, neki čak upotrebljavaju onu za ronjenje

 AFP

Australski zdravstveni radnici na prvoj crti borbe protiv koronavirusa kažu kako svaki dan dobivaju pisma zahvale, neki im čak donose i pizze, ali ono što im stvarno treba su ispravne maske za lice, kako bi zamijenili neispravne i one kućne izrade.

Dok se liječnici i medicinske sestre u nekim bolnicama bore za dobivanje primjerenih maski, Australce koji hodaju ulicama može se vidjeti kako ih nose.

- Svakodnevno dobivamo mnogo zahvalnih pisama, neki ljudi donose pizzu itd. Ali samo želim reći: 'Nismo gladni, trebaju nam maske' - rekao je Reutersu jedan viši liječnik za hitne slučajeve.

- Pogledate li oko sebe, na mnogim licima vidjet ćete N95 maske, a u bolnici ih nema dovoljno - kaže liječnik za hitne slučajeve u saveznoj državi New South Wales u kojoj je zabilježeno više od 5700 slučajeva zaraze COVIDOM-19.

Liječnici za hitne slučajeve i predstavnici sindikata zdravstvenih radnika kažu kako su im vlasti osigurale zalihe osobne zaštitne opreme i da se napori na njihovoj proizvodnji povećavaju, ali da je osoblje u nekim opterećenim bolnicama suočeno sa strogim ograničenjima upotrebe maski za lice viših specifikacija i oslanja se na štitnike izrađene od plastičnih i gumenih traka.

- Neki čak upotrebljavaju opremu za ronjenje - rekao je Andrew Miller iz udruge australskih zdravstvenih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:57