DELTA SOJ

Ništa od ‘Dana slobode‘! Boris Johnson bacio naciju u depresiju, produljuje se lockdown

Velika Britanija svakog je od posljednjih šest dana zabilježila više od sedam tisuća zaraženih koronavirusom
London
 Niklas HALLE‘N/AFP

Premijer Velike Britanije Boris Johnson odgodio je ukidanje lockdowna za četiri tjedna zbog porasta broja zaraženih "delta" inačicom koronavirusa SARS-CoV-2, javlja Sky News.

Prema prethodnom planu, četvrta faza popuštanja epidemioloških mjera trebala je nastupiti 21. lipnja, no odgođena je za 19. srpnja.

Johnson je rekao da će odgoda omogućiti davanje druge doze cjepiva protiv covida-19 većem broju ljudi. "Gradimo zid imuniteta", rekao je premijer Johnson.

Situacija će se ponovno evaluirati 5. srpnja, kada će se procijeniti može li se ići u popuštanje mjera.

Glasnogovornik premijera rekao je da će zastupnici nižeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva svoje mišljenje o odgodi moći dati glasanjem.

Vlada vjeruje da bi četverotjedna odgoda popuštanja mogla spasiti tisuće života.

Vrijeme između davanja dvije doze cjepiva smanjeno je za osobe starije od 40 godina. Umjesto 12 tjedana, spomenuti će čekati osam. To znači da će se druga doza cjepiva svim Britancima iz te dobne skupine ponuditi do 19. srpnja. To pak znači da će prva doza cjepiva do toga datuma biti ponuđena svim punoljetnim Britancima.

Johnson je prilikom objave odgode rekao da je uvjeren da daljnjih odgoda popuštanja neće biti.

Velika Britanija svakog je od posljednjih šest dana zabilježila više od sedam tisuća zaraženih koronavirusom. Više od 90 posto novozaraženih zarazilo se "delta" inačicom.

Vijest o odgodi dolazi nakon što je Agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) nedavno po prvi puta objavila da su dvije doze Pfizerovog cjepiva protiv covida-19 u borbi protiv "delta" inačice koronavirusa učinkovite u 96 posto slučajeva. AstraZenecino cjepivo učinkovito je u 92 posto slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:00