PLAN NESTAO U OBLAKU DIMA

Ništa od legalizacije kanabisa u Europi! Sve je promijenio misteriozan sastanak u Bruxellesu...

Nikome nije jasno zašto su Nijemci odustali od svojih planova, kaže Dorien Rookmaker, nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, uživatelji kanabisa

 /Profimedia

Kanabis je najpopularnija zabranjena droga u Europi. Prema statistikama, oko 28 posto Europljana konzumiralo je biljku tijekom života. Francuzi su tu na vrhu, s gotovo 45 posto stanovništvo. U Njemačkoj je, primjerice, potpora legalizaciji porasla s 30 posto, 2014. godine, na 61 posto prošle godine.

Ipak, planovi Njemačke da prijeđe na potpunu legalizaciju naglo su prekinuti prošlog mjeseca. Donedavno je njemački ministar zdravstva bio optimističan u pogledu legalizacije. Ali nakon razgovora s Europskom komisijom plan je najednom ispario. Bez njemačkog poticaja i europska reforma po ovom pitanju čini se, u skorije vrijeme, malo vjerojatnom.

Nikome nije jasno zašto su Nijemci odustali od svojih planova, kaže Dorien Rookmaker, nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu koji je uključen u međustranačku skupinu Europskog parlamenta za legalizaciju kanabisa za osobnu upotrebu. Ali Martin Jelsma iz Transnacionalnog instituta, think-tanka utemeljenog u Nizozemskoj, smatra da je razlog taj što prijedlozi nisu u skladu s okvirnom odlukom Vijeća EU - a o drogama iz 2004., niti s tri relevantna ugovora UN - a. Okvirni sporazum EU - a uskladio je minimalne kazne za kaznena djela trgovine drogom u bloku, ali je državama članicama ostavio određenu pravnu diskreciju kada je riječ o osobnoj upotrebi i posjedovanju.

Njemačka sada planira drugu fazu koja bi uključivala pilot projekte pri kojima bi lokalna prodaja bila dopuštena. Detalji ovog plana još nisu objavljeni. Hoće li se stvarno dogoditi? Možda. Čini se da će Njemačku slijediti i Češka, zemlja koja je također oduševljena mogućom liberalizacijom zakona o kanabisu.

Pravni status ovog pilot plana je, ipak, vrlo klimav. Spomenuti Martin Jelsma kaže da bi bilo od pomoći ako bi Komisija dala neke naznake o tome kakav je njezin stav o tom pitanju. Na prvi pogled plan zaista krše zakone Europske unije. Ali budući da su isti vremenski ograničeni, Komisija možda neće htjeti pokrenuti postupak za utvrđivanje povrede.

Zaokret u njemačkoj politici po pitanju kanabisa predstavlja i težak udarac potpunoj europskoj legalizaciji kanabisa. Jedan od čimbenika mogao bi biti taj da nitko nema apetita za takvo regulatornu liberalizaciju upravo sada, s ratom u Ukrajini i visokom inflacijom s kojom se Europljani svakodnevno hrvaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:22