PRIZEMLJENA OČEKIVANJA

Ništa od ‘prekretnice u liječenju covida‘: Merckov oralni lijek nije učinkovit kao što se mislilo

Potpuna analiza rezultata ispitivanja pokazala da je molnupiravir postigao smanjenje rizika od infekcije za 30 posto

Kapsule molnupiravira

 Handout/AFP

Merckova oralna antivirusna terapija protiv covida-19 nije tako učinkovita kao što se mislilo, objavila je u petak ta farmaceutska grupacija, nakon što je potpuna analiza rezultata ispitivanja pružila nove podatke o njegovoj učinkovitosti da smanji hospitalizacije i smrtne slučajeve.

Tvrtka je izjavila da je njezin oralni lijek, molnupiravir, pokazao relativno smanjenje rizika od 30 posto u usporedbi s placebom kod svih 1400 pacijenata uključenih u ispitivanje, prenosi Financial Times.

Prošli su mjesec priopćili da smanjenje iznosi "otprilike" 50 posto, objavivši preliminarne podatke na manjem uzorku pacijenata.

U potpunoj analizi zabilježen je jedan smrtni slučaj u skupini koja je primala molnupiravir, a devet u skupini koja je primala placebo.

Merckove dionice koje kotiraju u New Yorku izgubile su 2,6 posto prije službene trgovine u petak, u ozračju šireg pada tržišta.

Tvrtka je izvijestila kako novi podaci i dalje podržavaju "učinkovitost i ukupnu povoljnu procjenu koristi i rizika molnupiravira za liječenje blagog do umjerenog stupnja zaraze covidom-19 kod odraslih osoba s visokim rizikom za napredovanje bolesti".

Rečeno je da su dodatne podatke podijelili s Američkom agencijom za hranu i lijekove, koja preispituje lijek.

Merck je naglasio kako je statistički kriterij za ocjenu uspješnosti već bio zadovoljen te da je vanjski odbor koji se bavi podacima savjetovao prestanak upisa u studiju.

Molnupiravir, koji je zajednički razvijen s Ridgeback Biotherapeutics i također poznat kao Lagevrio, odobren je za uporabu u Velikoj Britaniji, a europski regulatori ga preispituju.

Merck je potpisao ugovor s Fondom za patente lijekova kako bi lijek bio dostupan siromašnijim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:39