POZADINA SJEDNICE VLADA SRBIJE I R. SRPSKE

'Nisu odustali od aspiracija koje je imao Milošević: riječ je o istoj politici, samo drugim sredstvima'

Srbija se za snažnu gestu povezanosti sa srpskim entitetom u BiH odlučila u vrijeme kad je u Federaciji BiH kulminirala kriza oko formiranja vlasti

ZAGREB - Dan nakon što je u Sarajevu formirana vlast Federacije BiH, koju Hrvati ne priznaju, u Banjoj Luci je u petak održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske. Odmah je prozvana povijesnom, jer je to prva zajednička sjednica dviju vlada. Srbija je Srbima u susjedstvu obećala kredit od 19 milijuna eura s jedan posto kamata i grace periodom od tri godine za 200 teretnih vagona i za 11.000 računala za škole.

Srbija je u najmanju ruku napravila gaf odlučivši se za tako snažnu gestu povezanosti sa srpskim entitetom u BiH baš u vrijeme kad je u drugom entitetu, Federaciji BiH, kulminirala kriza oko formiranja vlasti, zbog koje nema šanse ni za formiranje vlade na državnoj razini.

Poseban pristup

Sjednica u Banjoj Luci u skladu je sa Strategijom jačanja odnosa sa Srbima u regiji, koju je vlada Srbije usvojila 21. siječnja, u kojem bi baš Bosna i Hercegovina, odnosno njezina dva entiteta trebali biti u središtu vanjske i regionalne politike Srbije.

Prema Strategiji, na drugom mjestu je Crna Gora, s preporukom da se svim crnogorskim Srbima koji žele da državljanstvo, dok se za Hrvatsku ističe da politika prema Srbima koji tu žive zahtijeva “poseban pristup”, i to kako bi se “smanjio animozitet između Srba i većinskog naroda”. Zahtjev za konstitutivnošću Srba ipak je izbačen iz dokumenta nakon žestokih reakcija iz Crne Gore, i manje žestokih iz Hrvatske.

Vodeća uloga

Nova strategija vlade u Beogradu mnoge je podsjetila na čuveni memorandum SANU, upozorava Radio Slobodna Europa, podsjećajući na to da je i Milošević započeo svoj pohod baš “brigom” za položaj Srba u drugim republikama bivše Jugoslavije.

Strategija je dio nove politike Srbije prema regiji, čiji je sastavni dio progon Tihomira Purde i Jovana Divjaka, radi izjednačavanja odgovornosti za rat, ocijenila je predsjednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko za T-portal. Srbija time želi učvrstiti vodeću ulogu u regiji, ističe.

Srpske vlasti nisu odustale od aspiracija koje je Milošević imao: riječ je o istoj politici, samo drugim sredstvima, tvrdi ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:21