WILLIAM I HARRY

Nisu se vidjeli od djedova sprovoda, a danas će otkriti Dianin kip: ‘Bit će vrlo neugodno...‘

Britanski prinčevi William i Harry ostavit će svoja neslaganja postrani i danas zajedno otkriti kip pokojne princeze Diane
Britanski prinčevi William i Harry
 Gareth Fuller/AFP

Na dan kad bi bio njezin 60. rođendan, britanski prinčevi William i Harry ostavit će svoja neslaganja postrani i u četvrtak zajedno otkriti kip pokojne princeze Diane, njihove majke.

Kip u počast princeze Diane, koja je poginula u pariškoj automobilskoj nesreći 1997., bit će otkriven u vrtu Kensingtonske palače u središtu Londona, njezinu bivšem domu.

"Mislim da će biti vrlo neugodno. Oni će prirediti predstavu jer će tamo biti kamere, ali nijedan od njih nije dobar u skrivanju svojih osjećaja", rekao je kraljevski komentator Penny Junor za Reuters.

William je imao 15, a Harry 12 godina kad se automobil u kojem su bili njihova majka i njezin prijatelj Dodi al-Fayed zabio u stup u tunelu u Parizu dok su bježali od fotografa.

Obojica braće govorila su o dubokoj traumi koju je gubitak prouzročio i kako je godinama nakon toga utjecao na njihovo mentalno zdravlje.

Godine 2017. naručili su kip kako bi obilježili njezinu ostavštinu i život, na kraju odabravši kipara Iana Rank-Broadleyja za svog dizajnera, čiji je lik kraljice Elizabete korišten na kovanicama Britanije i Commonwealtha.

Kip će biti otkriven na skromnijoj svečanosti kojoj će prisustvovati mala skupina odabranih, uključujući prinčeve i Dianinu užu obitelj, u vrtu palače Kensington, gdje William (39) sad živi sa svojom obitelji.

Harry (36) također je živio u palači, ali njegov je dom sad u Kaliforniji nakon što su on i njegova američka supruga Meghan prošle godine odustali od službenih kraljevskih dužnosti.

Od tad je pokrenuo nekoliko napada na svoju obitelj i kraljevske institucije, uključujući optužbu za rasizam koju su on i Meghan iznijeli u intervjuu s američkom voditeljicom Oprah Winfrey, a što je, kako mediji izvještavaju, razbjesnilo njegova brata.

Braća su se posljednji put vidjela u travnju na sprovodu svog djeda princa Philipa, kraljičina supruga više od 70 godina.

Ono što prinčeve spaja je tuga za njihovom majkom, koja je postala svjetsko ime nakon udaje za prijestolonasljednika princa Charlesa 1981. godine.

Kasniji krah njihove veze odigrao se u punom svjetlu reflektora medija, što je dodatno prikovalo pažnju javnosti.

Gotovo četvrt stoljeća od smrtonosne nesreće, u britanskim listovima i dalje redovito izlaze prilozi posvećeni Dianinu životu i smrti.

To će biti drugi spomenik Diani u Londonu, nakon što je u Hyde Parku 2004. otkrivena 210 metara dugačka fontana nakon godina birokratskih prepirki oko dizajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 08:08