NOVA ŠVEDSKA

Nisu u vladi, ali desničari će držati uzde vlasti: Ovo je pet ključnih informacija koje je otkrio koalicijski sporazum

Očekuje se da će švedska vlada postati daleko oštrija po pitanju imigranata te da će smanjiti kvotu izbjeglica koje će primati

Vođa Švedskih demokrata Jimmie Akesson, vođa Stranke umjerenih Ulf Kristersson, liderica Demokršćana Ebba Busch i vođa Liberala Johan Pehrson tijekom konferencije za medije koja je sazvana nakon potpisivanja Tidö sporazuma

 Jonathan NACKSTRAND/AFP

Švedska će u ponedjeljak vjerojatno dobiti novu tročlanu koalicijsku vladu u kojoj će sudjelovati stranke umjerenih, kršćanskih demokrata i liberala. Partner u parlamentu bit će joj desničarska stranka Švedski demokrati. Iako izvan vlade, mediji ocjenjuju da će Švedski demokrati u praksi držati uzde vlasti.

U analizi agende nove vlade, koja određuje smjer u kojem će Švedska krenuti, portal Euronews ističe pet ključnih informacija koje je javnost saznala iz koalicijskog sporazuma.

Prvo, nacionalistička stranka Švedski demokrati neće imati ministra u novom kabinetu, ali je u parlamentu najveća od četiri stranke koje su potpisale sporazum, pa se može reći da samo formalno nije dio vlade. U sporazumu se, štoviše, kaže da će imati potpuni i jednaki utjecaj na pitanja u projektima suradnje kao i one stranke koje jesu dio vlade, a imat će i pravo glasa pri izradi nacrta svih novih zakona, pravo na amandmane na uredbe te proračunske odluke. Također, moći će preko svojih političkih operativaca provjeravati kako vladajuće stranke koje drže ministarstva provode ključna politička područja koja vlada mora rješavati.

Drugo, očekuje se da će švedska vlada postati daleko oštrija po pitanju imigranata. Oni koji traže azil i dalje će to moći, naravno, ali očekuje se da ostaju privremeno te da su u pitanju izbjeglice iz okolnih zemalja, iz "blizine Švedske". Spajanje azilantskih obitelji bit će moguće tek nakon dvije godine trajnog prebivališta, a tko god želi dulje ostati u Švedskoj, morat će "preuzeti odgovornost da postane dio švedskog društva". Kako piše Euronews, to znači u najmanju ruku, da nauči jezik prije no što dobije državljanstvo, ali nije jasno što još integracija u švedsko društvo pretpostavlja i kako će biti provjeravana. Postoji čak i prijedlog, pišu, da se ljude koji dolaze izvan EU-a podvrgne DNA testovima i stvore njihovi genetski profili koji će biti pohranjeni u pretraživim registrima.

Treće, Švedska namjerava smanjiti kvotu izbjeglica koju će primati s 5000 na 900, a svoj će proračun za međunarodnu pomoć s jedan posto BDP smanjiti na 0,85. Što se tiče granica, namjeravaju ponovno uvesti kontrole identiteta posjetitelja koji dolaze iz drugih zemalja u autobusima, vlakovima i trajektima, a žele i poslati svoju graničnu policiju u EU zračne luke da obavljaju kontrolu putovnica na odredištima s kojih u Švedsku dolazi velik broj migranata ili tražitelja azila.

Četvrto se odnosi na način na koji će se vlada obračunati s porastom kriminala za koji se smatra da je povezan s imigracijom i integracijom u društvo. Među ostalim, udvostručit će se kazne za članove organiziranih kriminalnih grupa, postrožiti presude za silovanja, prosjačenje na ulici će biti krivično djelo, a policija će dobiti veći budžet i ovlast da u posebnim zonama, gdje je kriminal postao ozbiljan problem, zaustavlja i pretražuje ljude bez konkretnog povoda.

Peto, vlada će se ozbiljnije pozabaviti klimatskom krizom, proširit će se mreža električnih punjača za vozila, bit će više novca za nove nuklearne elektrane, a razmotrit će se i mogu li se ponovno otvoriti one koje su zatvorene zadnjih godina.

Koalicijski "Tidö sporazum" sklopljen za iduće četiri godine, nazvan prema dvorcu u kojem je potpisan, ima 62 stranice, pokriva područja kriminala, zdravstva, obrazovanja, rasta i ekonomije kućanstava, imigracije i integracije te klime i energije. Kako ocjenjuje francuski Le Monde, Švedski demokrati (Sverigedemokraterna) se tu mogu pohvaliti skoro potpunom pobjedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:05