ISLAMSKA DRŽAVA

NITI DAN NAKON AL-BAGDADIJEVE SMRTI ISIS IMENOVAO NOVOG VOĐU: Objavljeno tko je sada čelnik najpoznatije terorističke grupe svijeta

 
 Social Media Website via Reuters TV / REUTERS

Niti dan nakon što je njihov bivši vođa Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u američkim napadima, ISIS već ima novog vođu, javlja Daily Mail.

Abdullaha Qardasha, čije se ime ponekad piše i kao 'Karshesh', navodno je sam Bagdadi prije smrti imenovao idućim čelnikom ISIS-a. O njemu se ne zna puno, osim da je nekoć služio pod Saddamom Husseinom. Smatra se da je on i prije Baghdadijeve smrti preuzeo niz dužnosti od njega.

'Bagdadi je bio samo figura, nije bio uključen u svakodnevne operacije. On je samo govorio da ili ne, kod njega nije bilo planiranja', rekli su izvori upoznati s funkcioniranjem bivšeg čelnika ISIS-a za Newsweek.

Dodaju i da su u ISIS-u vjerojatno bili spremni za Baghdadijevu smrt te da bi ju nakon početnog razdoblja prilagodbe mogli koristiti i kao povod za nove napade.

Jean-Pierre Filiu, profesor bliskoistočnih studija na Sveučilištu u Parizu kaže da je Bagdadijeva smrt ogroman udarac za ISIS.

'No nije sigurno da će takav simbolički gubitak utjecati na njihov operativni smjer, koji je već dugo u rukama iskusnih profesionalaca. U tom bi pogledu njegova smrt mogla imati još manji utjecaj od ubojstva Osame bin Ladena na Al-Qaidu', dodaje Filiu.

Bin Ladenova smrt nije zaustavila Al-Qaedu u daljnjim napadima i sudjelovanju u sukobima diljem svijeta.

'Najvjerojatniji je ishod da će Bagdadijeva smrt dovesti do zatišja i pauze od terorističkih napada', rekao je Hisham al-Hashimi, stručnjak za ekstremističke pokrete iz Baghdada, javlja Daily Mail.

To je bio slučaj i nakon ubojstva Abu Omara al-Bagdadija, bivšeg šefa Al-Qaede u Iraku, kada je toj skupini trebalo četiri mjeseca da se ponovno aktivira.

Iako pozdravljaju Baghdadijevu smrt kao prekretnicu u borbi protiv terorizma, europski čelnici naglašavaju da time ISIS nije potpuno pobijeđen, za razliku od onoga što govori američki predsjednik Donald Trump.

'Bitka protiv ovog zla još nije završila', upozorio je britanski premijer Boris Johnson, dok je francuska ministrica obrane Florence Parly rekla da će se nastaviti nemilosrdna borba protiv ISIS-a.

Vođa ISIS-a al-Baghdadi bio je među najtraženijim ljudima američkih i europskih snaga. Nakon što se ogradio od otmica aviona i drugih masovnih napada po kojima je bila poznata al-Qaida, al-Bagdadi je poticao na manje nasilne napade koje bi snage sigurnosti teže mogle predvidjeti, za njih se pripremiti i spriječiti ih. Džihadiste koji nisu mogli putovati u kalifat poticao je da ubijaju tamo gdje jesu i da koriste oružje koje im je na raspolaganju, što je rezultiralo nizom razornih napada u Velikoj Britaniji i Europi.

Američki State Department je ponudio nagradu od 25 milijuna dolara za informacije koje bi mogle dovesti do njegovog uhićenja ili smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:00