U KUĆI UBOJICE

Nitko ne zna koliko je žena ubio Jezivi spavač

Policija smatra da je Jezivi spavač imao pauzu od ubijanja, koja je potrajala otprilike 14 godina

LOS ANGELES - Nakon višemjesečne (bezuspješne) potrage policija u Los Angelesu objavila je, tražeći pomoć javnosti, fotografije 160 žena pronađenih u domu Lonnieja Davida Franklina Jr., prozvanog Grim Sleeper (jezivi spavač), koji je uhićen 8. srpnja ove godine zbog optužbi da je ubio najmanje 10 žena i jednog muškarca u razdoblju od 1985. do 2007. godine. Tereti ga se i za pokušaj ubojstva iz 1985. godine, a zloglasni nadimak dobio je zbog 14-godišnje “pauze od ubijanja”, koja je trajala od 1988. do 2002. godine (iako se policija boji, s obzirom na pronađene fotografije, da ubojica možda nije ni “spavao” u tom periodu).

Vladavina terora

- Mi čak niti ne znamo jesu li one žrtve. Ali znamo da Franklinovu vladavinu terora u Los Angelesu definitivno treba dalje istraživati - istaknuo je Charlie Beck, šef losanđeleske policije, komentirajući objavu fotografija nakon što je policija, koja strahuje da bi fotografirane žene mogle biti mrtve, pozvala građane da se jave ako imaju bilo kakve informacije o ženama s pronađenih fotografija.

Zasad je policija, kako prenosi Daily Beast, potvrdila da je identificirala jednu od žena (prema nekim informacijama navodno imaju poprilično pouzdane informacije za njih još pet, no nisu otkrili jesu li one žive ili mrtve). Radi se o 25-godišnjoj Janeciji Peters, posljednjoj poznatoj Franklinovoj žrtvi, čije je u tijelo u vreći 1. siječnja 2007. na smetlištu kod Western Avenue, pokraj odbačenog božićnog drvca, pronašao beskućnik koji je skupljao boce. Shamika Smith, žrtvina sestra, potvrdila je da fotografija broj 119 prikazuje njenu sestru.

- Prepoznajem joj lice. Nitko nema nikakve sumnje u to da ju je on ubio - tvrdi Shamika.

Uhitili i sina

Naime, nakon otkrića njezina tijela policija je na njemu pronašala DNK uzorak koji se poklapao s onim na tijelima nekih žena ubijenih 2002., 2003. i tijekom 80-ih godina, no komadići slagalice navodno su se posložili nakon što je policija 2009. zbog oružja uhitila Franklinova 28-godišnjeg sina. Naposljetku, usporedbom Franklinova DNK uzorka s komada pizze koji je jeo potvrđeno je da se isti uzorak nalazi na pronađenim tijelima ubijenih žena. Nakon tog saznanja Franklin (57), inače umirovljeni automehaničar policiji poznat po krađama automobila, uhićen je u srpnju dok je šetao nedaleko od svog doma, gdje je živio sa svojom suprugom, s kojom je 32 godine u braku.

Sam Franklin negira optužbe, no policija ga tereti da je svoje žrtve, prije nego što bi ih upucao ili zadavio, seksualno zlostavljao. Većina njegovih zasad poznatih žrtava pronađena je uzduž Western Avenue u južnom Los Angelesu, gdje su bile odbačene poput smeća. Za neke od njih sumnja se da su bile prostituke. Preliminarno saslušanje Franklinu je zakazano za 31. siječnja.

Eksplicitne seksualne poze i snimke

Policija je u kući Lonnieja Davida Franklina pronašla više od 1000 fotografija te sate i sate videosnimki na kojima je zabilježeno spomenutih 160 žena, većinom Afroamerikanki u dobi od 20 do 30 godina.

Na nekim fotografijama prikazane su gole i u seksualnim pozama, a dio ih je, čini se, snimljen u automobilu ili u Franklinovoj garaži.

Na jednima su nasmiješene, a na drugima se čini kao da spavaju, da su u nesvijesti ili mrtve. Neke su fotografije bile razbacane po kući, a neke skrivene. Portrete žena policija je pripremila za objavu tako da ih je izrezala iz originalnog materijala (među ostalim čak i nerazvijenih filmova).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:54