OBJAVA IZ PYONGYANGA

'NITKO U SJEVERNOJ KOREJI NIJE ZARAŽEN KORONAVIRUSOM' Kimov režim tvrdi da nema nijednog pozitivnog, stručnjaci u to sumnjaju

 
 KIM Won Jin / AFP

Unatoč sve većem broju pitanja iz inozemstva, viši dužnosnik zdravstvenog sustava Sjeverne Koreje u četvrtak je ustvrdio da je ta zemlja bez zaraženih koronavirusom, izvještava Radio Televizija Hong Kong (RTHK).

Sjeverna Koreja granice je zatvorila u siječnju nakon što je koronavirus prvi put detektiran u susjednoj im Kini te uvela strogu karantenu. Pak Myong-su, ravnatelj odjela za suzbijanje epidemija sjevernokorejskog Središnjeg stožera za hitno suzbijanje epidemija, tvrdi da su poduzete mjere u potpunosti uspjele.

"Niti jedna osoba u našoj zemlji nije zaražena novim koronavirusom. Proveli smo inspekcije, uveli karantenu za sve osobe koje dolaze u našu zemlju, temeljito smo dezinficirali sva dobra koja imamo i zatvorili sve granice te zračne i morske prilaze zemlji", rekao je Pak.

Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je objavila da se koronavirusom diljem svijeta zarazilo gotovo milijun ljudi te da svega šačica zemalja nije prijavila nijedan slučaj zaraze. Osim Kine, Južna se Koreja se u ranoj fazi epidemije najteže nosila sa širenjem zaraze koja je u svijetu uzela više od 45 tisuća života.

Kada je riječ o potencijalnoj borbi protiv koronavirusa, stručnjaci su rekli da je Sjeverna Koreja osobito ranjiva jer ima jako slab zdravstveni sustav, a prebjezi su Pjongjang optužili da prikriva pravo stanje stavi. Američki general Robert Adams, čelni čovjek američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji rekao je da je "poprilično siguran" da Sjeverna Koreja ima zaražene.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u veljači je reklo da je Pjongjangu poslalo 1.500 testova za koronavirus zbog "prisutnog rizika od Covida-19".

Ujedinjeni narodi odlučili su da u doba pandemije međunarodne sankcije ne vrijede za skupine kao što su Liječnici bez granica i UNICEF te za dijagnostičke alate, maske za lica, zaštitnu opremu i dezinficijense.

U ovom trenutku nije poznato je li išta od toga dostavljeno Pjongjangu, a spomenute skupine nisu odgovorile na upit RTHK-a i drugih medija.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da će Pjongjangove mjere za sprečavanje širenja zaraze pomoći s 900 tisuća američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:04