TIM EKSPERATA

NITKO VIŠE NIKOME NE VJERUJE 'Malezijski Boeing možda nije pao u more, postoji šansa da smo pogriješili'

 AFP

CANBERRA - Međunarodni panel eksperata uskoro bi trebao detaljno pročešljati sve dosad prikupljene podatke iz gotovo dvomjesečne potrage za nestalim malezijskim Boeingom 777, koji je s lica Zemlje iščeznuo 8. ožujka. Cilj im je utvrditi jesu li ekipe koje su tjednima tragale za olupinom u južnom dijelu Indijskog oceana tražile na pravom mjestu.

Neimenovani visoki dužnosnici vlada u Maleziji, Australiji i Kini održali su u Canberri sastanak na kojemu su načelno pokušali postići dogovor o sljedećim koracima u potrazi. Dogovorili su se da će se usredotočiti na nešto šire područje od dosadašnjeg u Indijskom oceanu gdje namjeravaju detaljno pretražiti oceansko dno.

Dosadašnja pretraga nije dala nikakvih konkretnih rezultata. U nekoliko je navrata ulovljen pulsirajući signal kakav odašilju avionske crne kutije, no nije sa sigurnošću utvrđeno odakle je taj signal došao ni što ga je uistinu odašiljalo.

Potraga na jugu Indijskog oceana krenula je prvenstveno na temelju matematičkih izračuna stručnjaka u kompaniji Inmarsat, čiji su sateliti satima nakon nestanka bilježili određene signale malezijskog Boeinga, ali u tim signalima nije bilo detaljnijih informacija poput onih o njegovoj lokaciji. Iako u Inmarsatu priznaju da nisu 100 posto sigurni da su njihovi izračuni pravi pokazatelj lokacije pada aviona, tvrde da boljih od njihovih podataka nema, a stime su se dosad slagali i u državama koje su slale svoje brodove i avione u potragu.

Od srijede će se krenuti s ponovnim analiziranjem baš svih detalja i u konačnici će se vidjeti ima li i dalje smisla potragu bazirati na Inmarsatovim izračunima.

'Došli smo do trenutka kada je prilično razumno pregledati sve prikupljene podatke, sve analize koje su dosad učinjene i uvjeriti se da nije bilo nekih pogrešaka, da su pretpostavke valjane, da su analize valjane i da su zaključci valjani', rekao je umirovljeni australski general Angus Houston, koji koordinira potragu za avionom u Indijskom oceanu.

Prošlog je tjedna znatno smanjen opseg potrage, nakon što robotska podmornica Bluefin 21 nije pronašla ništa vrijedno spomena na oceanskom dnu, a eksperti su zaključili da su svi komadi olupine, ako su i neko vrijeme plutali na morskoj površini, u međuvremenu vrlo vjerojatno potonuli.

'Nažalost, unatoč svim naporima nije pronađeno ništa', rekao je australski ministar prometa Warren Truss. 'Bili smo uvjereni, na temelju svih podataka koje smo prikupili, da je područje u kojem smo organizirali potragu pravo područje, ali u praksi to uvjerenje nije dovelo do pronalaska bilo kakvog traga letjelice', dodao je ministar.

Houston je upozorio da bi dodatno podvodno traganje moglo potrajati godinu dana.

Spomenuti Bluefin 21 možda ništa nije pronašao zbog činjenice da ima ograničenja do koje dubine može zaroniti. Stoga je na sastanku visokih dužnosnika u Canberri dogovoreno da će stupiti u kontakt sa svim državama i privatnim kompanijama koje bi mogle imati bolju opremu za pretragu oceana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:41