STRAVA NA BLISKOM ISTOKU

NIZ EKSPLOZIJA U IRAKU Poginule najmanje 62 osobe, deseci ozlijeđenih

 afp

Najmanje 62 osobe poginule su danas u Iraku u eksploziji nekoliko bombi, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno.

Čak 18 osoba smrtno je stradalo, a 16 je ranjeno u bombaškom napadu na sprovodu pored grada Baqube. Istovremeno, javlja BBC, u Bagdadu je je eksplodiralo čak sedam bombi postavljenih u automobile te je uz tridesetak poginulih još nekoliko desetaka osoba ranjeno.

Današnje bombe još su jedan znak ponovne eskalacije nasilja koja se u Iraku bilježi od prošle godine. Lani je, prema podacima UN-a, poginulo čak 7818 civila i 1050 pripadnika službi sigurnosti, a samo u prosincu je bilo 760 žrtava.

Auto bombe u Bagdadu eksplodirale su gotovo u isto vrijeme i to u kvartovima u kojima većinom prevladava šijitsko stanovništvo. Samoubilački napad na sprovodu dogodio se pak u samom šatoru gdje su se okupili ožalošćeni na posljednjem ispraćaju pro-vladinog sunitskog dužnosnika, člana lokalnog vijeća kojega su sunitski plemenski lideri osnovali radi borbe protiv al- Kaidom.

"Bit će to dugotrajna bitka", rekao je irački premijer Nuri al-Maliki u televizijskom obraćanju. "Ako budemo pasivni, to znači da će osnovati državice zla koje će ugrožavati sigurnost u regiji i u svijetu", dodao je.

U međuvremenu se u Iraku nastavlja sukob između snaga sigurnosti i sunitskih militanata povezanih s al- Kaidom, koji su prije nešto više od dva tjedna preuzeli kontrolu u gradu Faludži. Jučer su sunitski militanti također osvojili nove položaje oko grada Ramadi, kojega su kratko kontrolirali početkom siječnja. Irački premijer, šijit Nouri Maliki, kazao je kako neće napadati Faludžu te kako stanovništvo samo mora prisiliti sunitske militante da odu. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je tijekom posjeta Iraku u ponedjeljak pozvao na rješavanje uzroka problema, ali Maliki je odbio mogućnost s dijaloga s al-Kaidom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14