NAPAD ILI...?

Niz eksplozija zatresao rusku zračnu bazu na Krimu! Rusi: ‘Poginula je najmanje jedna osoba‘

Rusko ministarstvo obrane kasnije je izvijestilo kako je detonirano streljivo, ali za takve informacije još nema neovisne potvrde

eksplozije na Krimu

 Screenshot/TWITTER

Jake eksplozije odjeknule su u utorak u vojnoj bazi na ukrajinskom poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

- Detonacije su zabilježene u naselju Novofedorivka na zapadu Krima - izjavio je Oleg Kručkov, savjetnik regionalnoga čelnika postavljenoga u Moskvi.

Tri svjedoka Reutersu su rekli kako su vidjeli gusti, crni dim koji se diže iz smjera piste.

The Guardian piše kako se čuo niz eksplozija u bazi zračnih snaga Saki, koja se nalazi 200 km iza ruskih bojišnica na jugu Ukrajine. Inače, Saki je zračna baza povezana s operacijama ruske crnomorske flote.

Ukrajinske snage tvrde da su eksplozije rezultat njihovih operacija, a također tvrde i da su u spomenutoj zračnoj bazi bili stacionirani ruski borbeni avioni Su-30 i Su-24M.

Phillips O’Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St Andrews, napisao je na Twitteru: "Ovo što Ukrajinci rade iznimno je važno. Pokazuju da mogu pogoditi Krim, zbog čega će Rusi morati dodatno proširiti svoje obrambene sposobnosti. Sad će trebati štititi golemo područje iza prvih linija".

Rusko ministarstvo obrane kasnije je izvijestilo kako je detonirano streljivo, ali za takve informacije još nema neovisne potvrde. Također tvrde kako skladište nije bilo meta nikakvog granatiranja niti pucnjave, ali ne preciziraju niti porijeklo eksplozija.

BBC piše kako se na društvenim mrežama pojavila snimka koja navodno prikazuje ljude na plaži koji gledaju oblake dima koji se zdižu iz smjera Novofedorivke.

U isto vrijeme, rusko ministarstvo tvrdi kako nije bilo požara u skladištu streljiva, prenosi ruska državna novinska agencija Ria Novosti.

Na mjesto događaja odmah je stigao i ruski čelnik okupiranog Krima Sergej Aksjonov.

- Oko mjesta eksplozije uspostavili smo zonu zabrane od 5 km. Zasad imamo troje ozlijeđenih i jednu poginulu osobu - rekao je.

Podsjetimo, nakon što je 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu, Moskva je koristila Krim kao odskočnu dasku za premještanje ruskih trupa dublje u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:09