EPIDEMIJA

NIZ NOVIH ZAPLETA OKO KORONAVIRUSA U Hong Kongu evakuirali neboder zbog straha da je otkriven nov način prijenosa, Xi prvi put u javnosti s maskom

 
Kruzer Diamond Princess (gore lijevo), Xi Jinping (u sredini), prizori iz Wuhana i Hong Konga te superbrzi vlakovi koji danima stoje na stanici u Wuhanu (dolje desno)
 XINHUA / AFP

Šest hrvatskih državljana, jedan putnik i pet članova posade, na kruzeru Diamond Princess i dalje su dobro te ne pokazuju simptome zaraze koronavirusom, priopćili su nam iz Ministarstva vanjskih poslova (MVEP).

Tjedan dana kruzer Diamond Princess usidren je u japanskoj luci Yokohama te je pretvoren u divovsku karantenu u kojoj se nalazi oko 3700 putnika i članova posade. No, kako raste broj zaraženih na brodu, koji se do ponedjeljka popeo na 136, raste i nervoza, ne samo među ljudima na brodu koji su zatvoreni u svojim kabinama, nego i u javnosti. Stoga su sve glasniji zahtjevi da se testira sve ljude na kruzeru, koji je u vlasništvu američke kompanije, ali plovi pod britanskom zastavom. Kako su prvi slučajevi zaraze na kruzeru potvrđeni 3. veljače kad je doplovio u Yokohamu, skrb o ljudima na brodu prebačena je na japansku vladu.

U Japanu je dosad zabilježeno 156 slučajeva zaraze koronavirusom, ali svega 20 izvan kruzera Diamond Princess. Predstavnici japanskog ministarstva zdravstva su priopćili kako je vrlo teško organizirati testiranje svih putnika na brodu nego je fokus na nekoliko stotina starijih putnika pa je tako, nakon prošlotjednog testiranja 270 osoba, jučer testirano dodatnih 330. Istodobno istražuju kakvi su higijenski standardi na “okovanom kruzeru” na kome karantena prestaje 19. veljače.

Kako navodi Japan Times, tada bi moglo biti provedeno i testiranje svih preostalih na brodu. Vlasnik kruzera Diamond Princess obvezao se refundirati sve troškove putnicima nastale zbog zatvaranja u karantenu, a nadoknadu troškova dobit će i oni koji su zbog zaraze smješteni u japanske bolnice.

A general view shows the Diamond Princess cruise ship, with around 3,600 people quarantined onboard due to fears of the new coronavirus, at the Daikoku Pier Cruise Terminal in Yokohama port on February 10, 2020. - Around 60 more people on board the quarantined Diamond Princess cruise ship moored off Japan have been diagnosed with novel coronavirus, the country's national broadcaster said on February 10, raising the number of infected passengers and crew to around 130. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Kruzer Diamond Princess

Xi Jinping s maskom u javnosti

Posljednji podaci WHO-a govore da je potvrđeno 40.553 oboljelih od koronavirusa, a umrlo je 910 osoba.

Nakon što je njegovo izbivanje iz javnosti postala vijest u medijima, pred kamerama se u ponedjeljak konačno pojavio i kineski predsjednik Xi Jinping. Noseći zaštitnu masku na licu Xi je poručio da će u teškoj bitci Kina pobijediti koronavirus.

- Ovo je veliki test za prevencijske centre diljem zemlje. Koronavirus je pokazao i snage, ali i slabosti našeg nacionalnog sustava za kontrolu bolesti - rekao je Xi tijekom posjeta pekinškom okrugu Chaoyang, a piše South China Morning Post.

(200210) -- BEIJING, Feb. 10, 2020 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and chairman of the Central Military Commission, checks the treatment of hospitalized patients at the monitoring center and talks to medical staff on duty via a video link at Beijing Ditan Hospital in Beijing, capital of China, on Feb. 10, 2020. Xi on Monday inspected the novel coronavirus pneumonia prevention and control work in Beijing. (Xinhua/Xie Huanchi)
Xie Huanchi / XINHUA / AFP
Xi Jinping u javnosti s maskom na licu

Kineski čelnik pohvalio je i "hrabrost partijskih kadrova na prvoj liniji obrane", a nije zaboravio odati priznanje i liječnicima i drugom medicinskom osoblju koje se i samo zarazilo od opasnog virusa.

Uz Xija je bio i cijeli niz partijskih dužnosnika, a tijekom jedne situacije predsjednik je okupljenim građanima rekao da se "neće rukovati s njima jer su sada teška vremena". Predsjednik je razgovarao i s liječnicima u Wuhanu, epicentru bolesti - ali putem videokonferencije. Inače. Xi je proteklih dana bio izložen gnjevu javnosti zbog smrt liječnika Lija Wenlianga koji je još u prosincu upozorio na koronavirus pa bio optužen od policije da širi neprovjeren glasine.

Stoga kineski čelnik nije propustio priliku da kudi državne medije uz poruku da moraju "bolje prikazati zabrinutost Pekinga za zaražene osobe i liječnike koji o njima brinu".

(200210) -- BEIJING, Feb. 10, 2020 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and chairman of the Central Military Commission, checks the treatment of hospitalized patients at the monitoring center and talks to medical staff on duty via a video link at Beijing Ditan Hospital in Beijing, capital of China, on Feb. 10, 2020. Xi on Monday inspected the novel coronavirus pneumonia prevention and control work in Beijing. (Xinhua/Ju Peng)
Ju Peng / XINHUA / AFP
Xi Jinping preko video linka razgovora s liječnicima

Drama u Hong Kongu

Prava drama u ponedjeljak se odigrala i u Hong Kongu. Tamo su vlasti naredile evakuaciju jedne stambene zgrade nakon što je potvrđeno da su dva stanovnika te zgrade zaražena koronavirusom. Zaraženi su muškarac i žena, navodno u 60-im godinama. Kako piše South China Morning Post, zaražena žena je živjela u stanu točno ispod muškarca, a ti stanovi dijele zajednički odvod.

Taj je podatak odmah izazvao alarm kod vlasti koje sada istražuju mogućnost da se virus prenosi i zrakom. Zbog toga su odmah evakuirali stanovnike 35 drugih stanova koji dijele taj odvodni sustav te ih podvrgnuli medicinskom nadzoru.

Zasad je poznato da je zaražena žena prva oboljela od koronavirusa - počela je kašljati 3. veljače, potom tri puta otišla kod liječnika u naredna 4 dana, a zatim se 9. veljače prijavila u bolnicu Princess Margaret. Odmah je stavljena u izolirani odjel i u stabilnom je stanju.

Istovremeno, vlasti su locirale članove njezine obitelji koji su također stavljeni u karantenu i podvrgnuti testiranju na koronavirus, a upućen je poziv i taksistu koji je ženu vozio u bolnicu da se javi na pregled.

6159316 23.01.2020 Health care members make first aid to people as they cover their faces with sanitary masks after the first cases of coronavirus have been confirmed in Hong Kong, China. Miguel ?and?la / Sputnik
Sputnik / AFP
Medicinsko osoblje u Hong Kongu

Beroš: 'Spremni smo za prvi slučaj'

U Europi je trenutno 309 oboljelih, a u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan pacijent s koronavirusom iako je u laboratoriju Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević bilo nekoliko testiranja.

- Neće biti problem i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti prvi slučaj potvrđene infekcije koronavirusom u Republici Hrvatskoj. No spremni smo i za taj scenarij, u ovom trenutku nema nekih većih problematičnih stvari - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš te najavio konferenciju ministara zdravstva članica EU koja će se održati ovaj tjedan. Ministar Beroš potvrdio je kako Hrvatska ostaje pri sadašnjim mjerama zaštite od koronavirusa koje su nešto strože nego u ostalim članicama EU.

Broj preminulih od koronavirusa sada je premašio broj umrlih od SARS-a, (teškog akutnog respiratornog sindroma), od kojega je 2002.-2003. godine u Kini, odakle je zaraza krenula, u svijetu umrlo oko 800 ljudi. Novi koronavirus (2019-nCoV) širi se mnogo brže i lakše od svoga rođaka (SARS-CoV) koji uzrokuje SARS, ali je srećom smrtnost od njega puno manja. Dok je kod SARS-a smrtnost bila oko 10 posto, novi virus smrtonosan je otprilike kod oko dva posto zaraženih.

(200210) -- WUHAN, Feb. 10, 2020 (Xinhua) -- Medical staff check a patient's condition at a temporary hospital converted from
Xiong Qi / XINHUA / AFP
Liječnici u jednoj od bolnica u Wuhanu

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), broj novozaraženih u Kini u jednome danu sada je stabiliziran, ali je još prerano reći da je prošao vrhunac epidemije. Ukupno je u ponedjeljak 10. veljače u Wuhanu i cijeloj provinciji Hubei zabilježeno 2618 novih slučajeva zaraze, što je u odnosu na prošlu srijedu, kada je zabilježeno 3900 novozaraženih, usporavanje širenja bolesti.

- U četiri dana zabilježili smo razdoblje stabilnosti tijekom kojega se broj prijavljenih slučajeva zaraze nije povećavao. To je dobra vijest i moglo bi imati utjecaja i na mjere nadzora - rekao je Michael Ryan, izvršni direktor u WHO-u.

Krucijalni moment

No, krucijalni moment, koji će biti presudan za daljnje širenje ili obuzdavanje koronavirusa, svakako je povratak desetaka milijuna Kineza na posao nakon produženja odmora povodom Kineske nove godine.

- Ako su dosad poduzete mjere za zaustavljanje epidemije djelotvorne, trebalo bi primijetiti neka ‘dramatična smanjenja’ infekcija u trećem ili četvrtom tjednu veljače. Toplije vrijeme ranog proljeća, također, moglo bi spriječiti prijenos - izjavio je američkim medijima prof. Ian Lipkin, poznati “lovac na viruse” sa Sveučilišta Columbia koji je boravio u Kini kao posebni savjetnik u borbi s novom bolešću.

(200210) -- WUHAN, Feb. 10, 2020 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Feb. 10, 2020 shows the parked trains in Wuhan, central China's Hubei Province. In order to control the novel coronavirus epidemic, departure and arrival trains in Hubei Province had been suspended or rearranged. (Xinhua/Xiao Yijiu)
Xiao Yijiu / XINHUA / AFP
Superbrzi vlakovi parkirani u Wuhanu

- Sljedeća dva tjedna su zaista kritična za razumijevanje onoga što se događa. I hoće li se to proširiti na druge lokacije ili smo zbog mjera nadzora izbjegli ono što bi mogla biti globalna pandemija - rekao je za Bloomberg Benjamin Cowling, šef epidemiologije i biostatistike na Sveučilištu u Hong Kongu.

Za danas je SZO najavila dvodnevni sastanak u Ženevi. - Zasad nema dokazano učinkovite terapije za novi virus - rekao je u najavi ovog sastanka Mike Ryan. Liječnicima su na raspolaganju isključivo tzv. simptomatska terapija odnosno ona kojom se djeluje na smanjenje simptoma. Očekivanja su velika, ali ipak ne u kratkom vremenu. Informacije govore da bi eventualno do ljeta mogla početi ispitivanja cjepiva. Očekuje se da će u radu sastanka u Ženevi sudjelovati stručnjaci za klinička ispitivanja te za istraživanja životinjskog izvora virusa. Uskoro će u Kinu otputovati multinacionalna skupina WHO-a koja će s vlastima raditi na suzbijanju širenja bolesti.

Algoritam širenja: Samo jedan pacijent zarazio 10 medicinara

Jedan pacijent koji je primljen u bolnicu Zhongnan zarazio je koronavirusom barem deset medicinskih djelatnika i četiri pacijenta koji su bolovali od drugih bolesti, pokazala je studija objavljena u uglednom medicinskom časopisu JAMA (Journal of American Medical Association).

Studija je obuhvatila 138 pacijenata u dobi od 22 do 92 godine te razotkrila slučaj pacijenta koji u bolnicu Zhongnan nije došao s uobičajenim simptomima zaraze koronavirusom kao što su visoka temperatura i kašalj, nego je povraćao i imao proljev te je smješten na kirurški odjel. Tamo je zarazio medicinske i druge pacijente.

Njegov slučaj ukazuje na “superširitelje zaraze”, ljude koji mogu zaraziti i desetke drugih ljudi. Smatra se da 10 posto pacijenata ne pokazuje uobičajene simptome zaraze koronavirusom, pa su prava noćna mora za epidemiologe.

Inače, studija u JAMA-i potvrđuje dosadašnje spoznaje da su starije osobe s već izraženim zdravstvenim problemima poput dijabetesa i srčanih oboljenja sklonije zarazi te se kod njih razvija ozbiljniji potencijalno smrtonosniji oblik bolesti. (Tanja Rudež)

Udvostručio se broj zaraženih u Britaniji

Velika Britanija je u ponedjeljak objavila kako se broj zaraženih koronavirusom na njezinom teritoriju udvostručio, na osam slučajeva od kojih su dva zdravstveni radnici, a vlada je proglasila tu bolest ozbiljnom i neposrednom prijetnjom i omogućila veće ovlasti liječnicima za izolaciju zaraženih.

Četiri nova zabilježena su u ponedjeljak kod pojedinaca koji su bili u kontaktu s britanskim pacijentom u Francuskoj. Vlada prati je li se bolest preko njih potencijalno proširila i na druge pojedince.

- Znamo da su danas objavljeni slučajevi međusobno povezani. Dvoje zaraženih su zdravstveni radnici - objavila je Yvonne Doyle, medicinska direktorica Agencije za javno zdravstvo Engleske (PHE).

- Čim su identificirani savjetovali smo im izolaciju kako bi se kontakt s pacijentima smanjio na minimum. Sada hitno radimo na tome da identificiramo sve pacijente i druge zdravstvene radnike koji su bili u bliskom kontaktu s njima. U ovom trenutku vjerujemo da je riječ o malom broju - rekla je Doyle.

BBC prenosi kako je ambulanta na jugu južnog grada Brightona privremeno zatvorena jer je kod jednog od zaposlenika potvrđen koronavirus. Ministar zdravlja Matt Hancock proglasio je virus "ozbiljnom i neposrednom prijetnjom javnom zdravlju", čime su liječnici dobili veće ovlasti za izolaciju stanovništva.

Istaknuo je kako je vlada zauzela strog pristup i sve potrebne mjere opreza kako bi se zajamčila javna sigurnost, no da se stav zdravstvenih službi o opasnosti za javnost nije promijenio, te da je ona i dalje "umjerena". (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:02