OD AMSTERDAMA DO AUSTRALIJE

Nizozemac proputovao svijet bez kapi benzina, novca i zagađenja zraka

 

Nakon 1050 dana, 33 zemlje i 89 tisuća prijeđenih kilometara Nizozemac Wiebe Wakker stigao je u Australiju u svom malom električnom automobilu. Na putovanje života krenuo je prije gotovo tri godine iz Amsterdama, jučer je stigao u Južnu Australiju, u grad Adelaide, a krajnja destinacija mu je Sydney. Kroz Australiju vozi posljednjih sedam mjeseci, a upravo mu se to područje dosad pokazalo najizazovnijim.

Velike udaljenosti

“U Australiji se infrastruktura za električne automobile tek pokreće, ali već je moguće proći cijelu Australiju samo uz pomoć stanica za punjenje. Mnogi tvrde da električni automobili nisu prikladni za Australiju jer su udaljenosti jako velike, što mislim da je jako čudno. Pa, prosječno trajanje dnevnog putovanja ovdje je tek oko 20 kilometara”, objasnio je Wakker za The Guardian. Dodao je da, za razliku od Norveške, Nizozemske ili Kine, australska vlada ne potiče prodaju električnih automobila i gradnju stanica za punjenje.

Osim što želi “preobratiti” Australce na vožnju električnim automobilima, ovaj 31-godišnji neustrašivi istraživač ima jedan vrlo “jednostavan” cilj: pokazati da je moguće proputovati svijet bez novca, kapi goriva i ispuštanja emisije ugljikova dioksida. Putuje bez novca, oslanja se samo na dobrobit ljudi i donacija koje mu uplaćuju za hranu, prenoćište i struju za automobil.

Tijekom epskog putovanja od Europe, Bliskog istoka, Indije, jugoistočne Azije do Australije aktivno je surađivao s organizacijama i inicijativama koje obrađuju temu održivog razvoja, a na svojoj web stranici “Plug me in” redovito objavljuje videozapise o održivoj mobilnosti, bacanju hrane i očuvanju prirode te tako širi svoju zelenu ideju - svatko od nas može barem malo pridonijeti razvoju boljeg i održivijeg svijeta.

Automobil kojim se Wakker uputio na odiseju je Volkswagen Golf iz 2009. godine koji je konvertirao u električni i prozvao ga “Plavi bandit”. Riječ je o prvoj generaciji električnih automobila koji mogu biti napunjeni na kućnim utičnicama za struju i ima ograničeni domet od 200 kilometara. Noviji automobili mogu doseći i do 500 kilometara pa Wakker kaže da danas stvarno nema razloga zašto netko ne bi htio putovati električnim automobilom. Ipak, njegov stariji automobil naišao je na neke probleme tijekom putovanja kroz Južnu Australiju.

Za dlaku

“Glendambo i Coober Pedy su udaljeni 255 kilometara. Znao sam da neću uspjeti. Pogledao sam aplikaciju i vidio da će mi za 12 sati puhati vjetar u leđa. Vozio sam vrlo sporo i čuvao energiju te sam uspio doći do 235. kilometra, taman prije Copper Pedyja, a onda je nestalo struje. Namazao sam se kremom za sunčanje, izašao i čekao dok me netko nije pokupio”, ispričao je Wakker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:47