OBJAVIO MINISTAR

Nizozemci odlučili: Iduće godine kreće cijepljenje djece stare između 5 i 11 godina

Djeca s povećanim zdravstvenim rizicima već sada mogu primiti cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTech

Ilustrativna fotografija

 LUIS GANDARILLAS/AFP

Djeca od 5 do 11 godina u Nizozemskoj počet će primati pozive na cijepljenje protiv covid-19 u drugoj polovici siječnja, objavio je u petak resorni ministar te države te članice Europske unije koja se time pridružuje drugim članicama koje su takve odluke već donijele.

Djeca s povećanim zdravstvenim rizicima već sada mogu primiti cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTech.

Vlada u odluci slijedi naputke Nizozemskog zdravstvenog vijeća prema kojima prednosti cijepljenja jasno nadmašuju sve nedostatke čak i za djecu.

Cijepljenje djece u dobnoj skupini od 5 do 11 godina najavio je u petak u i Singapur koji to kani početi prije kraja godine.

Singapur je već cijepio 87 posto od svojih 5,5 milijuna stanovnika i vlasti sada žele požuriti cijepljenje djece jer raste broj zaraženih među djecom.

Doza za djecu bit će jedna trećina doze koja se primjenjuje u odraslih, slično kao u Sjedinjenim Državama.

Cijepljenje djece u toj dobnoj skupini već je počelo u brojnim zemljama, a u Hrvatskoj idući tjedan stiže cjepivo za djecu i očekuje se da će početi i primjena.

Vodeći njemački zdravstveni stručnjak koji savjetuje njemačku vladu o covidu-19 u petak je rekao da je pogriješio kada je rekao da ne bi želio cijepiti vlastitu djecu.

Thomas Mertens rekao je za Frankfurter Allgemeine Zeitung početkom prosinca da kad bi imao dijete od 7 do 8 godina "vjerojatno ga ne bi cijepio".

"Odluka o cijepljenju je vrlo osobna stvar i odražava naše trenutačne preporuke o cijepljenju", rekao je Mertens u petak i dodao "Tada je to vjerojatno bila jedina pogreška koju sam učinio".

Mertens je voditelj odbora Stiko koji daje preporuke o cijepljenju u pandemiji covida i u četvrtak je to tijelo preporučilo cijepljenje djece od 5 do 11 godina ako imaju zdravstvenih problema ili su u kontaktu s ranjivim osobama

Mertens je objasnio da je tu rečenicu izrekao u vrlo dugom intervjuu i da je izvučena iz konteksta i da je glupost prikazati ga zbog toga kao antivaksera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 19:16