ILEGALNO POSVOJENJE

Nizozemska je obustavila posvojenje djece iz stranih zemalja. Pozadina odluke je prilično mračna

Nizozemski roditelji su u prethodnih pola stoljeća usvojili više od 40.000 djece iz 80 zemalja
Ilustracija
 Uk Stock Images Ltd/Alamy/Profimedia

Nizozemska će obustaviti posvojenja iz stranih zemalja nakon što je vladino povjerenstvo otkrilo da su neka posvojena djeca ukradena ili kupljena od bioloških roditelja u slučajevima koji datiraju još od 60-ih godina prošlog stoljeća, prenosi Reuters.

Povjerenstvo je osnovano zbog pritiska sve većeg broja odrasle posvojene djece koja su počela istraživati svoje korijene te su time otkrili da su njihovi dokumenti o rođenju krivotvoreni, izgubljeni ili da je njihovo usvajanje bilo nezakonito. Razmatraju se posvojenja iz Bangladeša, Brazila, Kolumbije, Indonezije i Šri Lanke od 1967. do 1998. godine.

Nizozemski roditelji su u prethodnih pola stoljeća usvojili više od 40.000 djece iz 80 zemalja. Praksa međunarodnog posvojenja se smanjila posljednjih godina, a samo je 145 djece usvojeno u 2019. godini.

U nekim od najtežih slučajeva ispostavilo se da su djeca usvojena putem posrednika ukradena ili kupljena pod prisilom bioloških roditelja. Ministar prava Sander Dekker rekao je u ponedjeljak da je unatoč nedavnim reformama ''previše toga ostalo izvan njihovog dohvata'' u nekim stranim zemljama.

''Razumijem da će ovo biti bolno za neke ljude, ali ne zaboravimo razlog ove odluke: obustavljanjem posvojenja štitimo djecu i njihove biološke roditelje'', rekao je.

U pismu u kojem je najavio obustavu, Dekker se ispričao posvojenoj djeci, posvojiteljima i biološkim roditeljima kojima je takva praksa naštetila.

''Pozitivan osjećaj oko posvojenja u prošlom stoljeću – s idejom da smo usvajanjem činili dobro - može biti objašnjenje, ali nije opravdanje'', rekao je Dekker.

Ministar je najavio da će se na sljedećoj sjednici vlade donijeti odluka o tome može li se osmisliti bilo koji sustav koji će omogućiti da usvanje djece iz drugih zemalja ne bude zlouporabljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:26