PRITISAK JAVNOSTI

Nizozemska od petka ukida većinu covid ograničenja: ‘Zemlja će ponovno biti otvorena‘

S obzirom na smanjenje broja zaraženih, ima razloga za optimizam, ali moramo biti realni. Korona nije nestala, kaže ministar zdravstva

Amsterdam

 Olaf Kraak/various sources/AFP

Nizozemska je najavila da od petka planira ukinuti većinu ograničenja uvedenih zbog pandemije covida-19.

Nogometni stadioni, kazališta, kina i restorani od petka će opet moći primati posjetitelje gotovo bez ograničenja, a također će moći ostati otvoreni do 1 sat umjesto sadašnjih 22 sata.

"Zemlja će ponovno biti otvorena", rekao je ministar zdravstva Ernst Kuipers u utorak navečer u Haagu. S obzirom na smanjenje broja zaraženih, ima razloga za optimizam, rekao je Kuipers. "Ali moramo biti realni. Korona nije nestala".

On je pozvao građane da i dalje budu oprezni.

Ukidanje ograničenja trebalo bi se odviti u dva koraka. Nakon prvog koraka u petak slijedi ono što se očekuje da će biti posljednji 25. veljače, kad će se ukinuti obavezno nošenje maske i covid putovnice.

Trenutno posjetitelji restorana, kulturnih i sportskih događanja moraju dokazati da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli covid-19.

Za velike događaje u zatvorenom prostoru kao što su festivali, testiranje će i ubuduće ostati obvezno, iako će uvjet nošenja maske ostati na snazi ​​samo u javnom prijevozu i zračnom prometu.

Posljednjih tjedana porastao je pritisak javnosti i poslovnih čelnika na vladu da ukine ograničenja. Stručnjaci za javno zdravstvo sad također smatraju taj potez opravdanim.

Prema podacima Instituta za zdravlje i okoliš RIVM, broj pacijenata u bolnicama malo se smanjio. Broj novozaraženih također je pao za 22 posto u proteklih sedam dana. “To znači da je vrhunac ovog vala infekcija izgleda iza nas”, priopćeno je iz RIVM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 11:08