ZASTUPNICI TRAŽE ZABRANU

NIZOZEMSKA OTKRILA KAMPOVE ZA 'KONVERZIJSKU TERAPIJU HOMOSEKSUALACA' Ministarstvo zdravstva zgroženo: 'To može izazvati ozbiljne psihičke probleme'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Petnaest organizacija i pojedinaca u Nizozemskoj nude takozvanu konverzijsku terapiju kojoj je cilj homoseksualce preobratiti u heteroseksualce, objavilo je ministarstvo zdravstva o toj praksi koja može izazvati ozbiljne psihičke probleme.

Liječenje se često provodi u ljetnim kampovima i u radionicama, kaže ministarstvo u studiji provedenoj nakon što je nekoliko zastupnika zatražilo da se zabrani konverzijska terapija.

- U religioznom kontekstu, ima nekoliko inicijativa, agencija i pojedinaca koji su otkriveni u ovome istraživanju i koji neutralno navode da pokušavaju pomoći ljudima ne-heteroseksualne orijentacije - ističe ministarstvo.

Nužba globalna zabrana

- Postoji 15 organizacija ili pojedinaca koji organiziraju aktivnosti poput ljetnih kampova, seminara i radionica u kojima se ne-heteroseksualna orijentacija smatra problematičnom i poduzimaju se radnje da se 'izliječi' - piše u studiji.

Vodeći UN-ov stručnjak je ovoga mjeseca pozvao na globalnu zabranu konverzijske terapije - od savjetovanja i molitve do električnih šokova i seksualnog nasilja, nazivajući je okrutnom, nehumanom i ponižavajućom.

Sve veći broj država, uključujući SAD, Kanadu, Čile i Meksiko revidiraju svoje zakone. Brazil, Ekuador i Malta uvele su zabranu konverzijske terapije, dok je Njemačka prošloga mjeseca zabranila tu praksu za maloljetne osobe.

Nizozemsko ministarstvo je najavilo da će idućih mjeseci objaviti još jednu studiju s preporukama mjera koje treba poduzeti.

Istraživanje se sastojalo od online upitnika na koji je odgovorilo 239 LGBT+ osoba. Oko 30 posto reklo je da je iskusilo konverzijsku terapiju.

Gotovo svi su rekli da su zbog toga patili od psiholoških problema, ukljućujući depresiju, samoubilačke namjere i poremećaj prehrane, seksualne probleme i osamljenost.

- Sada je na političarima da odmah zabrane te prakse - priopćila je nizozemska LGBT+ udruga COC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 01:13