DEEPFAKE TEHNOLOGIJA

Nizozemska policija ‘oživjela‘ dječaka kako bi riješila njegovo ubojstvo od prije 20 godina: ‘Dobivamo dojave...‘

Video prikazuje Sedara Soaresa, koji je ubijen 2003. godine. Pozivaju se svi koji znaju našto o slučaju, da se jave policiji

Sedar Soares

 Youtube

Nizozemska policija upotrijebila je tzv. deepfake tehnologiju kako bi 'oživjela' tinejdžera koji je ubijen prije gotovo dvadeset godina, što je dovelo do desetaka novih dojava o ovom slučaju, piše Guardian.

Sedar Soares ubijen je 2003. godine dok se s prijateljima grudao na parkiralištu stanice metroa u Rotterdamu.

Ubojstvo 13-godišnjaka godinama je zbunjivalo policiju. No uz dopuštenje Sedarove obitelji, sada su snimili video u kojem sâm tinejdžer traži od javnosti pomoć u rješavanju njegova ubojstva.

U videu, za koji nizozemska policija vjeruje da je prvi te vrste u svijetu, pojavljuje se jezivo realistična slika Sedara koji pozdravlja gledatelje i uzima nogometnu loptu.

Uz glazbu, on prolazi kroz špalir na terenu, koji čine njegovi rođaci, bivši učitelji i prijatelji.

'Netko mora znati tko je ubio mog dragog brata. Zato je vraćen u život za potrebe ovog filma', kaže glas prije nego što se Sedar zaustavi i spusti loptu na pod.

'Znaš li nešto više? Onda govori!', kažu Sedar, njegova rodbina i prijatelji, prije nego što njegova slika nestane s terena, a na ekranu se prikažu kontakt podaci policije.

'Činjenica da smo već primili desetke dojava, vrlo je pozitivna', rekla je Lillian van Duijvenbode, glasnogovornica policije u Rotterdamu, dan nakon što je video objavljen. 'No još nismo provjerili jesu li svi ti tragovi upotrebljivi', dodala je.

Policija je isprva vjerovala da je Soares upucan jer je bacio snježnu grudu na vozilo.

Međutim, sada kažu da je jednostavno bio 'na krivom mjestu u krivo vrijeme' i da je bio nevina žrtva međusobnog obračuna kriminalnih bandi.

Policija vjeruje da je Soares bio slučajna žrtva te sada traži one koji bi mogli znati nešto više o obračunu koji je dječaka koštao života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2022 00:11